Rekordbevétellel zárta 2020-at a Szerencsejáték Zrt.

A e-sportokra kiterjesztett fogadási lehetőség, és az online kaparós sorsjegyek is bejöttek a vállalatnak.

2021. február 20., 17:28

Szerző:

A koronavírus-járvány ellenére rekordbevétellel zárta az elmúlt esztendőt a Szerencsejáték Zrt., ami elsősorban annak köszönhető, hogy a sportfogadások és a kaparós sorsjegyek rendkívül közkedveltek, írja az Index. Sportfogadással 298-an nyertek milliós nagyságrendű összeget, közülük ketten alig több mint 100 forintból.

2020 első két és fél hónapjában jócskán meghaladta az előzetes várakozásokat a bevétel, és minden termékkategóriában magasabb számokat produkáltak a tervezettnél. Csakhogy március közepétől a járvány átírta a vállalatunk bevételi struktúráját, amelynek legfőbb oka az volt, hogy a fogadási kínálat 95 százaléka eltűnt egyik napról a másikra, miután felfüggesztették a nemzetközi bajnokságokat. A társaság sportfogadási szakemberei gyorsan reagáltak a helyzetre, és a fogadási ajánlatot a sportesemény kínálatához igazították, néhány hét alatt pedig 70 százalékra mérsékelték a fogadási kínálat csökkenését.

A forgalmazási és kijárási korlátozások mellett a járvány első hullámának idején végül sikerült 30 százalékos átlagos visszaesésre korlátozni az árbevételt, miközben több új kategóriát is bevezettek, például az e-sportfogadást és az e-sorsjegyet.

Az Indexszel azt közölte a Szerencsejáték Zrt., hogy az ötös lottó újabb halmozódása és kísérőkampánya is fokozta a bevételek növekedését, bár a társaság bevételeinek már csak 9,5 százalékát adja az ötös lottó.

A sportfogadás viszont kiemelt szerepet tölt be, a bevételek fele ugyanis innen származott 2020-ban. A legnépszerűbb sportág, a labdarúgás mellett, az asztalitenisz és a jégkorong volt, de az e-sportjátékok (FIFA, NBA, NHL) fogadása is egyre népszerűbb, ráadásul már a kick-boxra, a krikettre, a pesapallóra és a szumóra is lehet fogadni. A 2020-as év legnépszerűbb eseménye a Juventus budapesti vendégeskedése volt, végül a torinóiak 4-1-re verték a Ferencvárost.

2020-ban két olyan szelvényt is feladtak, amelyen a fogadók 11 055-szörös szorzóval próbálkoztak. Az egyik esetben 108 forintból 1 193 954 forintot sikerült nyerni, a másik esetben 135 forintból 1 492 443 forintot. Pierre Gasly futamgyőzelme is jól fizetett a Forma–1-es Olasz Nagydíjon, a francia pilóta a 10. helyről indulva győzött, aki pedig ezt megtette a szelvényen, 210-szeres szorzóval számolhatott. A Tippmixen a legnagyobb nyeremény csaknem 17 millió forint volt, míg a Tippmixprón több mint 10 millió forint.

A sportfogadás mellett a kaparós sorsjegyek is rendkívül közkedveltek, ráadásul október 27-től online is elérhetőek a játékok, vagyis számítógépen, laptopon, tableten és okostelefonon is lehet már játszani. A játékosok az indulás óta csaknem kétmillió e-sorsjegyet vásároltak.

  (Kiemelt képünk: A Szerencsejáték Zrt. Csalogány utcai lottózója Budapesten 2019. március 22-én. Fotó: MTI/Mónus Márton)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.