Rejtélyes ragadozó garázdálkodik a Kiskunságban

Kóbor kutya? Aranysakál? Esetleg a kiskunsági fekete párduc?

2022. január 3., 13:18

Szerző:

Bács-Kiskun megyében, Kiskunfélegyháza és Bugac határában, 2021. december 24-én, karácsony első napján, Zana Viktor állatait ismeretlen állat támadta meg. Az éjszaka során a ragadozó az 1,6 méter magas kerítésen áthatolt, majd az ólban lévő birkákból öt állatot megölt – írja az Agrojager.

A lap szerint két-három egyed azóta intenzív gondozás mellett fűtött helyen lábadozik, de a sérülések miatt vélhetően ők is elpusztulnak a következő napokban. Egyetlen túlélő maradt, egy kecske. Másnap reggel a gazda kihívta a bugaci rendőrség munkatársait, akik rögzítették a nyomokat. Az 1,6 méter magas kerítés két helyen le volt nyomva, amely nagytestű állatra utalhat. Kaparást, a kerítést tövében, a földön nem találtak a kiérkező rendőrök.

A megtámadott birkák egy része az udvar közepén álló halastó sekélyebb részébe menekült, ahová a ragadozó nem követte a prédáit. Az elhullott birkák feje, nyaka és a hátsó részei volt megtépve. Egy esetben a gyapjú le volt tépve a birkáról. A helyi vadásztársaság hivatásos vadásza is megnézte a helyszínt. Mivel aznap fagyott, ezért nyomot nem tudtak rögzíteni a szakemberek. Egyelőre tisztázatlan, milyen állat támadhatott a birkákra. A tettes, a szakemberek véleménye alapján, vélhetően nagytestű kóborkutya, vagy aranysakál lehetett. Nem messze, 200 méterre, Zana Viktor tanyájától Bodor István ingatlanán, pár nappal később hasonló eset történt. Egy birkát valami elpusztított, több állatot megsebesített. Hasonlóan az első esethez, a birkák itt is elzárva voltak. Egyik gazda sem hallott, észlelt semmit – foglalta össze a birkáit elvesztő Zana Viktor gazda.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Beliczay László)