Polt Péter mossa kezeit, a hatóságok senkit sem hallgattak még ki az Orbán Viktor vejéig érő ügyben

2018. július 10., 16:05

Szerző:

Kitért az érdemi válaszadás elől az Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érintettségét is felvető Elios-ügyben a legfőbb ügyész, miután képviselői írásbeli kérdésben a magyar hatóságok nyomozati munkájáról kérdezte Polt Pétert az MSZP-s Harangozó Tamás. 

Közismert, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF 2017 decemberében az ügyészségnek igazságügyi ajánlást tett, ami uniós források felhasználásával kapcsolatos szabálytalanság megalapozott gyanújára utal. Ennek alapján az illetékes főügyészség az Elios Zrt. ellen január 22-én új nyomozást rendelt el.Az OLAF az éves jelentésében is kiemelten foglalkozott az Elios-üggyel, a legutóbbi hírek szerint, az uniós pénzek felhasználása körüli szabálytalanságok okán Magyarországot terhelheti a legnagyobb visszafizetési kötelezettség, ami az Elios-ügy kapcsán 14 milliárd forintra rúg.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Milyen nyomozati cselekményeket folytatott le az ügyészség január 22. óta? Történt-e gyanúsítás, tanúmeghallgatás, iratok lefoglalása, zárlat stb. (a cégeknél, az önkormányzatoknál, a minisztériumokban)? Ha eddig nem történt semmilyen cselekmény, mi ennek az oka? Ezeket tudakolta volna Harangozó, amire – mint azt a hvg.hu kiszúrta – Polt Péter csupán annyit válaszolt: az ügyben az ügyészség semmilyen nyomozati cselekményt nem folytatott le, tekintettel arra, hogy a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztálya folytatja. Ugyanakkor:

A nyomozás során gyanúsított kihallgatására nem került sor.

A legfőbb ügyész azzal oktatta ki Harangozót, hogy a nyomozást két részre, felderítésre és vizsgálatra osztja a kihallgatás, az a határvonal. „A korábbi jogi helyzettől eltérően a nyomozás felderítési szakaszában az ügyésznek már csak felügyeleti jogköre van, az irányítási jogok csak a vizsgálati szakban, a gyanúsított kihallgatását követően illetik meg” – írta Polt. A legfőbb ügyész szerint „felderítési szakban lévő nyomozásokban csak azokat a kérdéseket lehet az ügyészség feladatkörébe tartozónak tekinteni, amelyek az ügyészség által megtehető intézkedésekre – azaz a nyomozás elrendelésére, valamint a felügyeleti jogkörben tett intézkedésre – vonatkoznak.

A nyomozás érdemére irányuló kérdések nem az ügyészség feladatkörére vonatkoznak, ezért az ügyészség által nem megválaszolhatók.”

A hvg.hu arra is emlékeztet: az Elios-ügyben Jávor Benedek EP-képviselő feljelentést tett az érdemi vizsgálatok elmaradása miatt, szerinte súlyos csalások történtek az Elios-ügyben, és nem igaz, hogy az ügyészség nem talált semmit. A Legfőbb Ügyészség közleményében akkor azt írta: Jávor állításai nem felelnek meg a valóságnak.