Orbán: az Európai Bíróság kinevezte magát az európai föderációs törekvések zászlóshajójának

A miniszterelnök már most tudja, milyen ítéletet fognak hozni. 

2022. január 28., 20:23

Szerző:

Az Európai Bíróság mindig is fontos része volt az Európai Unió bonyolult gépezetének. Mára a bíróság ambíciói tovább nőttek. Kinevezte magát az európai föderációs törekvések zászlóshajójának. Ez derül ki az Európai Bíróság elnökének nyilatkozataiból a február 16-án várható ítéletről, melyet a testület a Lengyelország és Magyarország által indított eljárásban hoz majd – írja Orbán Viktor miniszterelnök legújabb „szamizdat 16” elnevezésű írásában.

A miniszterelnök írásában arra reagál, hogy az EB hamarosan dönteni fog arról a magyar és lengyel beadványról, amelyben azt kérik, hogy a jogállamisági mechanizmus töröljék el. Várhatóan nem fogják, és akkor az előírások alkalmazásával megbízott Európai Bizottság elindíthatja az eljárást a közösség pénzügyi érdekeit és a jogállamiságot szisztematikusan sértő EU-országokkal szemben. A jogállamisági mechanizmus értelmében az EU pénzmegvonással sújthatja azokat az országokat, amelyek nem tartják be a demokratikus játékszabályokat. 

Orbán szerint az „Európai Unió Bírósága február 16-án arról hirdet ítéletet, hogy lehet-e politikai és ideológiai feltételekhez kötni a tagállamokat megillető pénzügyi forrásokat”.  A miniszterelnök szerint az uniós szerv ítéletéből derül majd ki, hogy föderális jellegű Európát szeretne vagy sem.

A bíróság elnöke szerint a luxemburgi bíráknak nem is az előttük fekvő ügyről, hanem az európai integráció jövőjéről kell határozniuk. Másutt azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az ítélet az integráció következő fázisának alapjául szolgál majd – tette hozzá a miniszterelnök írásában. Orbán szerint a bíróság mindig „a föderális berendezkedés felé lökte az EU-t, és tudatosan szélesítette hatásköreit, aláásta a tagállami szuverenitás bástyáit”. A miniszterelnök úgy véli, hogy a bíróság ítéletei valójában: „nem jogi, hanem politikai döntések”.

Orbán szerint a bírók és a bíróság a politikai döntéshozók helyére kíván lépni, mert mindennél fontosabb számára az európai integrációja. 

A tagállamoknak nem szabad elfogadniuk, hogy az Európai Bíróság a tagállamok népei és kormányai helyett politikai döntéseket hozzon. Ez nemcsak Lengyelország és Magyarország ez minden európai polgár és tagállam közös ügye. Ébresztő!

– fogalmazott Orbán. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Szerbiába utazott, ahol Aleksandar Vucsics szerb államfővel közösen megnyitja a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt.