Nyílt levélben hívják párbeszédre a tankerületet a harmadik kerület tanárai

Október 5-re együttes megmozdulást szerveznek a III. kerületi iskolák.

2022. szeptember 30., 20:59

Szerző:

Október 5-én 15 órára a III. kerületi Szentlélek térre hívják az Óbudai Gimnázium tanárai a kerület tanárait, diákjait, szülőket és szimpatizánsokat, ahol nagygyűlést szerveznek. Ezen a rendezvényen szeretnék átadni a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelüket is a tankerületnek.

Mesterekre márpedig szükség van

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, egyre keményebben feszülnek egymásnak a köznevelési rendszer hiányosságai miatt a pedagógusok a kormánnyal. A március óta tartó sztrájk, polgári engedetlenség, gördülő sztrájk és újabb polgári engedetlenség még nem hozta meg a várt eredményt. Nem várt eredményeket azonban hozott: több tankerületi központ írásban figyelmeztette a polgári engedetlenségben részt vevőket, hogy az ellenállásnak következményei lesznek. A miskolczi Hermann Ottó gimnázium igazgatóhelyettesét azonnali hatállyal felmentették, ahogyan a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát is azért, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. A diákok és a szülők egyre több fórumon állnak ki a tanárokért, akik a retorziók ellenére kitartanak. 

Október 5-ére, az oktatás világnapjára a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos, egész napos sztrájkot szervez. A harmadik kerületi iskolák a Szentlélek térre várják a diákokat, szülőket, szimpatizánsokat.

 

 „A harmadik kerületi iskolák képviseletében jöttünk ma össze, hogy hangot adjunk elégedetlenségünknek, felháborodásunknak, amiért semmilyen érdemi változás nem történik azért, hogy javuljon a közoktatás, és a közoktatásban dolgozók helyzete” – kezdik levelüket.

Levelükben megfogalmazzák, hogy szinte nincs már olyan szegmense az oktatásnak, ahol ne lenne óriási a baj. A problémát egyfelől a tanárok, diákok leterheltsége okozza, másfelől az, hogy a megalázó tanári bérek miatt a pályaelhagyó tanárokat nem tudják pótolni, mert a fiatalok számára nem vonzó „ez a szépséges pálya”. Úgy vélik, az oktatáspolitikai döntéshozók tökéletesen tisztában vannak a problémával, mégsem tesznek semmit.

A pedagógusok tudják, hogy miféle retorziókra számíthatnak azok, akik hangot adnak az elégedetlenségüknek.

 „Nem akarunk rettegésben élni, azt gondoljuk, a 21. században, egy állítólagos demokráciában jogunk van elmondani a véleményünket. Sejtjük, hogy ezeket a fenyegető leveleket nem a tankerület szüli, felsőbb utasításra cselekszenek. De ne feledjék: a lavinában is minden hópehely ártatlannak vallja magát, mégis emberéleteket tud kioltani.

Önök is tudják, hogy a pedagógusok helyzete tarthatatlan. Kritikus télnek nézünk elébe, és a jelenlegi fizetésekkel a pedagógusok nem fogják tudni kifizetni a számláikat, nem fognak tudni élelmet venni a családjuknak, nem tudják majd ruházni a gyerekeiket.

Nincs olyan hely Európában, ahol egy 20 éve dolgozó pedagógus a fizetése negyedét gázszámlára fizetné, vagy ahol egy kezdő órabér alig több, mint egy kiló kenyér" – summázzák a szomorú helyzetet.

„Tudjuk, hogy a tankerületi vezetők micsoda jutalmakat kaptak nem is olyan régen, míg mi már azt sem tudjuk, mit jelent az a szó, hogy jutalom. Ezért arra kérjük Önöket, álljanak végre a sarkukra, álljanak a tanárok és a diákok oldalára Az oktatás helyzete mindenkit érint, hiszen a mai diákokból lesznek a jövő orvosai, jogászai, politikusai. A közoktatás leromlása, lerombolása végzetes következményekkel jár. A tankerületek egy gépezet részei, és ha ez a gépezet rombol, azért önök is felelősök.” 

A III. kerületi tanárok levelét itt lehet elolvasni teljes terjedelmében.

(Kiemelt fotónk: Üljünk ki a Tanárainkért! - szolidaritás a Tanársztrájkkal című tüntetés a Kossuth téren 2022. március 18-án. fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu)

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.