Nyilatkozatban ítéli el az amerikai ügyvédi kamara a magyar közigazgatási bíróságok létrehozását

2019. január 3., 12:59

Szerző:

A több mint 400 ezer tagú Amerikai Ügyvédi Kamara (American Bar Association) szerdán nyílt levelet tett közzé, amelyben aggodalmát fejezte ki a magyar közigazgatási bíróságok létrehozása miatt. Úgy látják, hogy Magyarországon ezzel létrejött egy párhuzamos bírósági rendszer, amelyet egy politikai alapon kijelölt miniszter felügyel, tovább nyirbálva ezzel az országban az igazságszolgáltatás függetlenségét.

2018. december 12-én megszavazott törvény elveszi a választásokkal, adózással, rendőrséggel és közintézményekkel kapcsolatos ügyeket a Legfelsőbb Bíróságtól (ez 2011 óta Magyarországon a Kúria – a szerk.), és a közigazgatási bíróságok, illetve az igazságügyminiszter hatáskörébe rendeli.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Az autonómia és a függetlenség garanciájának hiányában a legfontosabb közigazgatási döntések átadása a bíróságoktól egy különálló igazságügyi testületnek veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét Magyarországon

– írják.

Hozzáteszik, hogy az új bírósági rendszer létrehozása sérti Magyarország elkötelezettségét a független igazságszolgáltatás mellett. Véleményük szerint az, hogy egy politikai szempontok alapján választott jelölt dönthet a bírók kinevezéséről, előléptetéséről vagy a fegyelmi eljárásokról, azzal arra is felhatalmazást kapott, hogy a tüntetésekkel, sztrájkokkal, adatvédelemmel kapcsolatban is döntsön. Vagyis olyan ügyekről, amelyek korábban a Legfelsőbb Bíróság hatáskörébe tartoztak.

Meglátásuk szerint minden demokrácia ereje arra alapszik, hogy a bírók részrehajlás nélkül képesek értelmezni és alkalmazni a törvényt. A jogállamiság központi eleme minden országban az, hogy az igazságszolgáltatási rendszer független a politikai befolyástól, a kormányzattól, és minden ügyben méltányosan alkalmazza a törvényeket.

Az ABA ezért felszólítja a magyar kormányt arra, hogy tartsa tiszteletben a jogállamiságra vonatkozó kötelezettségeit, állítsa le egy párhuzamos, politikailag kontrollált bírósági rendszer létrehozására irányuló törekvéseit, illetve állítsa vissza a Legfelsőbb Bíróság felügyeletét a közigazgatási bírósági rendszer felett.

A közigazgatási törvényről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.