Németh Szilárd hatalmasat éghet, az Orbán-kormány tudtával működő ENSZ-programot támad a kormánypropagandával együtt

Egy évek óta futó, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint hatalmas előrelépést jelentő programtól próbál ismét rémhíreket terjeszteni a kormánypropaganda, a honvédelmi államtitkár pedig beszállt a riogatásba. Kár volt.

2018. november 5., 17:02

Szerző:

Napok óta futtatja a kormányközeli média a hírt, miszerint az ENSZ és az Európai Unió pénzelheti a migránsokat. Az Origo például azzal állt elő: „A migrációt részben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és Brüsszel szervezi és finanszírozza. Erre bizonyíték, hogy a migránsoknál olyan bankkártya van, amelyen nincs név. Ezekre a kártyákra havonta érkezik pénz, és Görögországban állítja ki azokat az illetékes hatóság. A pénz közvetlenül az uniótól és NGO-któl érkezik, de Soros György migránspárti milliárdos is dollármilliókkal szállt be a migránsok fizetésébe." 

A riogatásba és hangulatkeltésbe a Fidesz politikusa, a jelenleg honvédelmi államtitkárként tevékenykedő, tehát Magyarország biztonságáért is felelős Németh Szilárd  is beszállt: „Az Európai Bizottság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága európai közpénzből ad bankkártyát a migránsok kezébe, azaz európai emberek adóját nem rájuk költi, hanem a bevándorlókra."

Az Origo cikkét a témában az állami média is átvette, azt állítva, megkeresték az ügyben az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR), de semmiféle választ nem kaptak. Az Origóval és az állami médiával ellentétben azonban a

a 168 Óra elérte Simon Ernőt, az UNHCR magyarországi szóvivőjét, aki arról tájékoztatta lapunkat, egy évek óta létező programról van szó, amelyről ENSZ-tagállamként természetesen Magyarországnak, azaz az Orbán-kormánynak is tudnia kell, sőt, vélhetőleg kivette részét a döntésből is. 

Az UNHCR megítélése szerint ráadásul az, hogy egy ilyen hatalmas előrelépést jelentő, költséghatékony és az összes érintett fél számára előnyös programot negatív színben fessenek le, legalábbis meglepő. Már csak azért is, mert ezekkel a bankkártyákkal mind az adományozó tagállamok, mind pedig azok a menekültügyi eljárásban érintett, vagy menekültstátuszt kapott emberek is jól járnak, akik maguk dönthetnek arról, mi számukra a legszükségesebb.

Az ENSZ szakosodott szervezete ezekkel a bankkártyákkal nemcsak rengeteg költséget – például szállításit – takarít  meg, de azokat az országokat is segíti költségvetési forrásokkal, amelyek üzleteiben a menekültek használják a támogatást.

A kormánypropagandával állításával ellentétben nem hatalmas összegű támogatást, hanem mindössze havi 20-30 dollárt kapnak, a sorszámozott bankkártyák útja, ahogyan a pénzköltés is teljesen legális, követhető. Simon Ernő elmondása szerint ugyanis

a bankkártyákra kizárólag menekültstátuszért folyamodó, azaz legális utat választó emberek lehetnek jogosultak,

ráadásul a járandóságok utalása révén hónapról hónapra ellenőrzött is ez a rendszer. Az UNHCR megítélése szerint ez hatalmas előrelépés az adományozásban – ismételve meg, bővebb, hivatalos tájékoztatást is ígérve a programról.