Néhány napon belül megszűnik a kötelező maszkviselés

5,5 millió beoltott kell hozzá. Összegyűjtöttük, miként lazított a kormány idén.

2021. június 24., 14:08

Szerző:

Ha elérjük az 5,5 millió beoltottat, eltörlik a kötelező maszkviselést – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, hozzátéve, hogy a kormány számításai szerint 3-5 napon belül elérhetjük ezt a számot. Összefoglaltuk, mi történt a járvány kezdete óta.

A koronavírus tavaly márciusban jelent meg Magyarországon. A szigorú lezárásoknak köszönhetően az első hullám viszonylag kevés áldozatot követelt. A kormány mégis rendkívüli felhatalmazást kért az Országgyűléstől, amit a kétharmados többség március 30-án el is fogadott. Az ellenzék által felhatalmazási törvénynek nevezett jogszabály lényege, hogy a kormány törvényektől eltérő rendeleteket alkothat a veszélyhelyzet ideje alatt. Ennek hatályát azóta háromszor is meghosszabbították. Először 2020 novemberében, majd idén februárban és májusban is. A jelenlegi állás szerint

szeptember közepéig maradhat velünk a rendeleti kormányzás.

A második hullám alatt napi fertőzöttségi adatok újra emelkedni kezdtek. Akkor azonban nem voltak olyan szigorú szabályok, mint tavasszal. Orbán Viktor végül novemberben jelentett be szigorításokat, amikor esti és éjszakai kijárási tilalmat rendelt el. Ennek értelmében november 11-től este 8 óra és reggel 5 óra között tilos volt az utcán tartózkodni. A rendelet szabályozta a gyülekezési tilalmat, rendelkezett az éttermek és szállodák zárva tartásáról, a rendezvények tilalmáról, illetve a boltok este 7 órakor történő bezárásáról is. A kijárási korlátozást a kormány többször is meghosszabbította.

A harmadik hullám jóval súlyosabb alakulását figyelembe véve 2021 március elején ismét szigorú zárás kezdődött országszerte, amelyet a védőoltásban részesült emberek számának növekedésével fokozatosan enyhítettek a következő hónapokban. A magyar kormány egyedüliként Európában a beoltott személyek számától tette függővé az enyhítéseket, ezzel is ösztönözve az embereket arra, hogy felvegyék a koronavírus elleni védőoltást. 

Fokozatos enyhítések

Az enyhítések első köre április 6-án lépett életbe, amikor a beoltottak száma elérte 2,5 milliót. Ekkor a kijárási tilalom este tíz óra és reggel öt óra közötti időszakra módosult, az addig zárva tartó üzletekben négyzetméter-alapú beengedési szabályok léptek életbe, kinyithattak a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.

Április 19-én újranyitottak a bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai is. Majd április 24-én az oltottak száma elérte a 3,5 milliós számot. A kijárási tilalom este tizenegy órára módosult, a boltok is hosszabb ideig tarthattak nyitva. Jó néhány hónap után végre a vendéglátó egységek teraszai is kinyithattak. A teraszozáshoz védettségi igazolványra sem volt szükség.

Májusban, miután a 4 milliós határt is átlépte a beoltottak száma, az üzletek nyitvatartása este tizenegy órára, a kijárási tilalom kezdete pedig éjfélre módosult. A többi enyhítés viszont leginkább csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyeknek kedvezett. Számukra lehetővé vált például a vendéglátóhelyek belső tereinek, a szállodák, valamint a sportrendezvények látogatása is. A kulturális intézmények is megnyithatták kapuikat az oltottak előtt: el lehetett menni színházba, moziba, múzeumba, vagy állatkertbe.

Koronav?rus - ?jra megny?ltak a mozik 
(Fotó: Balogh Zoltán MTI)

Május 23-án, miután beoltottak 5 millió embert, megszűnt a közterületi maszkviselési kötelezettség és az éjszakai kijárási tilalom is. A kormány eltörölte az üzletek nyitvatartási korlátozását, szabad téren pedig (500 fős határig) gyűléseket és rendezvényeket lehetett tartani; valamint legfeljebb 200 fő részvételével lakodalmakat is lehetett már tartani.

A napi fertőzöttek és elhunytak számát tekintve úgy tűnik, sem az enyhítések, sem pedig a részben budapesti rendezésű futball Európa-bajnokság nem befolyásolta érdemben negatív irányba a számokat. Közel egy hónapja folyamatosan ezer alatt van a napi fertőzöttek száma, és folyamatosan csökkenek a halálozási adatok is. Csütörtökön soha nem látott napi halálozási adatot tett közzé a kormányzati tájékoztató oldal. Mint megírtuk, az elmúlt 24 órában egy ember halt meg koronavírusban. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma 69 volt.

Eltörlik a kötelező maszkhasználatot

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón újabb enyhítést jelentett be, amelyről a részletes összefoglalónkat itt lehet elolvasni. A kormány tervei szerint 5,5 millió beoltottnál megszüntetik a kötelező maszkhasználatot, és a védettségi igazolványra sem lesz szükség az éttermek belső tereiben, a szállodákban, a fürdőkben és a strandokon sem.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ezt a határt 3-5 napon belül érhetjük el. A védettségi igazolvány használata tömegrendezvényeknél megmarad. Július elsejétől az uniós vakcinaútlevél, zöldkártya Magyarországon is elérhetővé válik. Jövő hétfőtől a kormány tájékoztató kampányt indít ezzel kapcsolatban.

 (Kiemelt kép: Figyelmeztetés maszk használatra egy bolt ajtaján / Fotó: Merész Márton)