Nagy változás jöhet a jogosítványok esetében

Jelentős változásokkal számolhatunk a B kategóriás jogosítványok esetében.  Az EU szélesítené szeretné az ilyen vezetői engedéllyel rendelkezők lehetőségeit, miközben digitális jogosítványok bevezetését is tervezi. 

2023. január 21., 11:13

Szerző:

A Német Autóklub, az ADAC értesülése szerint az Európai Unió azon dolgozik, hogy lehetővé tegye, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők ne csak 3,5 tonnás, hanem ennél nagyobb, maximum 4,25 tonnás össztömegű gépjárműveket is vezethessenek, írja a vezess.hu.

Ha minden az elképzelések szerint halad, akkor az irányelvet minden EU-tagállamban alkalmazni fogják.  Az Európai Bizottság tervei között szerepel, hogy megteremti a lehetőséget a digitális jogosítvány bevezetésének. A cél, hogy a jogosítvány akár egy alkalmazásban is tárolhatóvá váljon, ezáltal egy közúti ellenőrzések esetén QR-kóddal is olvashatóvá válnának a legfontosabb információk. Az intézkedés bevezetésével kiválthatóvá válna a hagyományos, műanyag alapú kártya. 

Az Európai Bizottság szeretné elérni, hogy amennyiben egy EU-tagállamban bevonnak egy jogosítványt, akkor az a tiltás az EU valamennyi tagállamában érvényessé váljon. Az új szabályozások csak jövőre, vagy az évtized közepére válhatnak valóra. 

(Fotó: MTI)