Nagy Márton fog ellenőrizni minden külföldi befektetést

Nagy Márton  megtilthatja a tulajdonszerzést, ha az érintett cég EU-n kívüli külföldi kormánytól függ, vagy veszélyeztetheti a közbiztonságot

2022. december 24., 10:29

Szerző:

A péntek este megjelent kormányrendelet 25 stratégiai ágazatra vonatkozik, különösen az energiaiparra, a közlekedésre és a kommunikációra, de gazdasági ágakon kívül szerepel a felsorolásban az egészségügy és az oktatás is, írja a hvg.hu. Nagy Mártonnak be kell jelenteni mindenféle külföldi tulajdonszerzést, tőkeemelést, cégátalakítást, kötvénykibocsátást, ha az ügylet összértéke eléri vagy meghaladja a 350 millió forintot, vagy témáktól függően bizonyos részesedési arányt.

A miniszter megtilthatja az ügyletet, ha fennáll „Magyarország államérdekének, közbiztonságának, közrendjének sérelme vagy veszélyeztetése, illetve ezek bekövetkezésének lehetősége”, ha a bejelentő „közvetlenül vagy közvetve nem az Európai Unióhoz tartozó tagállam kormányának – beleértve az állami szerveket vagy a fegyveres erőket is – ellenőrzése alatt áll, akár tulajdonosi szerkezete, akár jelentős finanszírozása révén”, továbbá ha a bejelentő „az Európai Unió bármely tagállamában érintett volt biztonságot vagy közrendet veszélyeztető tevékenységben, illetve fennáll a komoly kockázata annak, hogy a bejelentő bűncselekménynek minősülő tevékenységet fog folytatni”. A tiltást meg kell indokolni, de az indokolás minősített azaz titkos adatot nem tartalmazhat. Ellene közigazgatási nemperes eljárást lehet indítani a Fővárosi Törvényszéken, írja a lap.

A rendelet szombattól hatályos. 

(Kiemelt kép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 22-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

2024. május 24., 13:12

A 37 négyzetméteres, korábban magántulajdonban lévő erdőt a magyar állam kisajátította az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal miatt. Felmérték, hogy mennyit érhet az ingatlan, és megállapították, hogy egy forinttal tudják gazdagítani a tulajt. Végül mégis fölfelé kerekítettek, amit a postás is megkétszerezett, mert nem volt nála apró.