Nagy a baj! Súlyos hiány lehet ebből az alapélelmiszerből

November vége, december eleje környékén elfogyhat egy jelentős alapélelmiszer. 

2024. szeptember 3., 16:54

Szerző:

Fontos alapélelmiszer fogyhat el nemsokára! Hatalmas a baj, ugyanis nem kizárt, hogy november végére, december elejére hiány lép fel a hazai burgonyából. A novenyvedoszer.hu tájékoztatása szerint ennek jelei már most látszódnak a hazai piacon, mivel a gazdák egy része alacsony áron értékesíti a frissen szedett termést, mert tartanak az eltarthatósági problémáktól. 

Gondok a tárolással 

A portál cikke szerint jellemzően azok szabadulnának olcsón a burgonyától, akiknek nincs korszerű tárolója. Dr. Polgár Zsolt, a MATE Keszthelyi Burgonyakutató Intézetének vezetője elmondta, hogy csakúgy mint a többi zöldség-és gyümölcsféle esetében, úgy a burgonyánál is csaknem egy hónappal előbb elkezdődött a betekarítás, ez pedig a termés mennyiségén és minőségén is látszódik. Idén ráadásul több tényező is nehezítte a termesztés körülményeit, a legnagyobb gondot mégis a tárolás okozta a gazdáknak. Dr. Polgár Zsolt ezen túlmeneőn arról is beszélt, hogy két hónapja nem esett különösebben csapadék a környéken, ilyenkor viszont gépi betakarítást nem tudnak végezni. 

Más a helyzet az Alföldön, ahol az étkezési burgonya nagy részét termesztik és lazább, homokosabb a talaj, ott viszont sokkal könnyebb a betakarítás 

– tette hozzá, ám kiemelte, a nagy meleg mindenhol megnehezíti a munkát. 

Nem jó a hőség 

 A 35-40 fokos hőmérsékletű burgonyát a talajból nem szabad kivenni, mert tárolhatatlan lesz és megromlik, ezért meg kell várni a késő esti órákat, amikor jóminőségben lehet betakarítani, majd utána hűteni és szellőztetni kell 

– mondta Polgár Zsolt. Szerncsér a keszthelyi intézet rendelkezik tárolókapacitással, ahol a szellőztetés és a hűtés is megoldott, ennek ellenére a burgonya idei szezonja kétségtelenül kívásokkal teli, így azt sem lehet pontosan tudni, meddig élvezhetjük hazai termesztésben ezt az alapélemiszert. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.