Milyen állapotban vannak a magyar lakások?

2018. május 16., 17:50

Szerző:

Az elmúlt évtizedben sok lakásfelújítás történt, és a teljes hazai lakásállomány állapota összességében javuló tendenciát mutat, ami főleg a 2018-ban és 2019-ben megjelenő több tízezer új lakásnak köszönhető, de még így is sok lakóingatlanra férne rá a korszerűsítés – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. A cég kutatásából kiderült, hogy 10 év alatt a magyarországi lakások 80 százalékában történt festés (ami amúgy nem is felújítás, inkább a karbantartás kategóriába tartozik), viszont külső tatarozást, burkolatcserét már kevesebb mint a felében végeztek, konkrét energiamegtakarítást is eredményező felújítás alig a lakások negyedében történt.   

A kínálati piacon a legnagyobb arányban a jó állapotúként hirdetett lakások jelennek meg (az összes hirdetés 44 százaléka), ezt követik az újszerűnek mondott lakások (20 százalék), a közepes állapotúak (11 százalék), és végül a felújítandóak (7-8 százalék). Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint ha a kínálati piacon megjelent lakásokat nézzük, összességében elmondható, hogy a teljes lakásállományon belül minimum több százezres, de akár milliós nagyságrendű a közepesnél rosszabb állapotú vagy felújítandó lakások száma.

Az adatokból az derül ki, hogy a nagyvárosokban átlag feletti a jó állapotú lakások aránya, Budapesten 49, a megyei jogú városokban 45 százalékos. Ezzel szemben a kisvárosokban, községekben majdnem minden negyedik lakóingatlan közepes vagy annál rosszabb állapotú.

A legtöbb új lakás Nyugat-Magyarországon volt kínálatban, ez főleg Győr-Moson-Sopron megye kiugró eredményének köszönhető. Dél-dunántúli és észak-magyarországi községekben a legrosszabb a helyzet, ott hirdették meg az utóbbi 10 évben közel 30 százalékos aránnyal a legtöbb közepes állapotú vagy felújításra szoruló lakást. Balogh László szerint egy-egy lakásfelújítás megtérülő beruházás lehet, mert egyre nagyobb a kereslet a jobb állapotú lakások iránt, viszont fontos jól felmérni a piaci körülményeket a beruházás előtt, mert a felújítás jóval drágább, mint az elmúlt években. 

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

12:02

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.