Rejtélyes üzenetekkel verték át a menekülteket Kelebiánál?

2020. február 8., 11:44

Szerző:

Néhány óra alatt véget ért a szerb-magyar határnál a Nyugat-Európába vágyó menekültek tüntetése: többen is úgy érzik, valakik beugratták őket – írja helyszíni riportjában a Népszava. A lap munkatársa a vajdasági Szabadka közelében lévő átmeneti menekülttáborban beszélt olyan menekültetekkel akik csütörtökön megpróbáltak Magyarországra jutni.

Egyikük, egy huszonéves damaszkuszi nő, aki Aminaként mutatkozott be. Szabadúszó fotós volt egykor, és gyerekeivel menekült el a háborús Szíriából. 

– Miért indultak el csütörtökön a magyar határ felé? Nem tudták, hogy ott nem lehet átjutni? – kérdezte a nőt és társait a riporter. 

Amina és társai azt mondták, azért mentek csütörtök délután a határátkelőhöz, mert az előző napokban üzenetek kezdtek terjedni az általuk használt egyik mobiltelefonos alkalmazáson, a WhatsAppon arról, hogy a magyarok rövidesen megnyitják a határt. Azonban mint ráébredtek,

az egész beugratás volt:

a magyar határ nem nyílt meg. A menekültek azt mondták, amikor csütörtökön elérték a magyar határt abbamaradtak a rejtélyes WhatsApp-üzenetek, és

az indulásra, demonstrációra buzdító Facebook-csoportok is megszűntek.

Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter csütörtök késő este szégyenletesnek nevezte a Kelebia-Tompa közelében, hogy a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezetik félre egyes csoportok a Szerbiában tartózkodó menekülteket, akik ezért indulnak el Magyarország felé. A Népszava megkereste a szerb belügyminisztériumot, hogy megtudja, kik vezették félre a menekülteket, indítottak-e vizsgálatot ennek kiderítésére, ám lapzártáig nem kaptak válaszokat.

 

Csaknem 30 millió forintot loptak el telefonos alkalmazás segítségével egy zalai férfitől, az eset kilenc gyanúsítottja azonban másoktól is milliókat szerzett hasonló csalással – közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője pénteken. Az átverés során a bankszámláinkhoz férkőznek hozzá a bűnözők.