Megszűnik a parlamenti közvetítés a köztévén

A köztévé ingyenesen hozzáférhető M1 és M2 csatornáján – cinikus módon pont március 15. után – nem lesz látható a több órás hosszúságú parlamenti közvetítés. A parlamentben történt események a jövőben már csak a közmédia által megszűrt formában kerülhetnek a nézőkhöz. Az Országgyűlés Hivatalát megkérdeztük, honnan tájékozódhatnak az állampolgárok a törvényhozás munkájáról. A közrádiót és egy kereskedelmi csatornát ajánlottak a figyelmünkbe...

2015. március 12., 17:38

A parlamenti közvetítés megszűnéséről szóló hírt Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő posztolta ki a Facebookon. Azt írta:

„Fél órája kaptuk meg az értesítést, hogy a közmédia március 15-e után nem ad élő közvetítést a parlament üléséről.”

Az Országgyűlés Sajtóirodája a 168 Óra Online megkeresésére közölte, az MTVA döntött arról, hogy megszűnik a közvetítés. A döntésről a házbizottság március 12-i, csütörtöki ülésén tájékoztatták a frakciókat.

Az Országgyűlés Hivatala a jövőben „zárt láncú audiovizuális jelet bocsájt a médiaszolgáltatók rendelkezésére”. Törvény rendelkezik arról, hogy így kell biztosítani a törvényhozás munkájának nyilvánosságát.

A törvény szerint: „A zárt láncú audiovizuális rendszerből kimenő jelet valamennyi médiaszolgáltató számára hozzáférhetővé kell tenni. A rendszerhez való csatlakozás költségei a médiaszolgáltatót terhelik.”

Az Országgyűlés honlapján

megtekinthetőka plenáris ülések, a Magyar Rádió MR5 Parlamenti adóján pedig műholdas és internetes sugárzás által élőben hallgatható minden ülés.

Az Országgyűlés Hivatala szerkesztőségünknek még a P+ kereskedelmi televíziót ajánlotta, amely „szintén élőben közvetíti” a törvényhozás munkáját.

Az állami hírtévének, a gyakorlatilag kormányszócsőnek átalakított, rekordösszegű állami pénzekkel eltartott M1 csatornának március 15-én indul az új műsorstruktúrája. A tervek szerint egy Parlamenti Napló című műsorban számolnak majd be az Országgyűlés történéseiről. A közmédiánál azt ígérik, hogy habár a parlamenti közvetítés megszűnik, a jövőben minden olyan parlamenti eseményről beszámolnak, amely „hírértékkel bír”.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.