Megszűnik a Heti Válasz nyomtatott kiadása

2018. június 6., 11:27

Szerző:

Visszakozott az az amerikai üzletember, aki jelentkezett, hogy megvenné a veszélybe került Heti Választ, amelyik  ma a honlapján jelentette be, hogy a „kormányzati bojkottal veszteségessé tett” lapot nem tudják jelenleg jövedelmezővé tenni.

Fotó: 168 óra

A lap június 7-én jelenik meg nyomtatásban utoljára, jövő héttől csak elektronikus formában lesz elérhető a Digitalstandon.

A Heti Válasz az április 8-i országgyűlési választások után került bajba, miután Simicska Lajos tulajdonos bejelentette, hogy nem finanszírozza tovább se a Magyar Nemzet, se a Lánchíd Rádió, se a Heti Válasz működését. A Magyar Nemzet azóta meg is szűnt, a volt munkatársak egy új hetilapot, a Magyar Hangot indították el azóta. A Lánchíd Rádió is elhallgatott.

Akkor még a Heti Válasz szerkesztősége bizakodó volt a hetilap sorsát illetően, befektetőket kerestek, hogy biztosítani tudják fennmaradásukat. Ahogy írják, jelentkezett is egy magyar gyökerű, republikánus üzletember, de a múlt héten visszakozott, majd visszalépett a megvásárlástól.

Borókai Gábor főszerkesztő azt írja, hogy az erős politikai ellenszélben nem tudják nyereségessé tenni a lapot, mert a kétharmados erő nyilvánvalóvá tette, hogy a kívánt környezetet nem adja meg akárkiknek. Ennek hatására a hazai vállalkozások elfordultak a tárgyalásoktól, ahogy végül az amerikai érdeklődő is. Mivel a régi tulajdonos már visszalépett a finanszírozástól, új pedig még nincsen, a kiadó csődeljárást kezdeményezett a tulajdonosoknál, hogy legyen idő a gazdasági helyzet rendezésére.

Borókai felidézi a 2015-ös G-napot is, amikor Simicska és a miniszterelnök között végleg elmérgesedett a viszony. A szerkesztőségnek a kormányzati körök támogatást ígértek egy új nyomtatott hetilap beindításához, stabil anyagi bázissal, ami a főszerkesztő szerint 2015-ben képtelen vállalkozásnak tűnt a többi nyomtatott sajtótermék mellett.

– Próbáltuk meggyőzni a tulajdonost, hogy adjon túl rajtunk, de ő többszöri kérésünkre is nemet mondott, ellenben megígérte, hogy politikai elképzeléseit nem érvényesíti nálunk. S aki olvasott bennünket, tudja, hogy a Heti Válasz és a Jobbik viszonya nem változott – írja a főszerkesztő.

A konzervatív lap körül egyre szűkült a levegő.

– Mindannyiszor támogattuk, bátorítottuk a kormány ország javát szolgáló erőfeszítéseit, de nem takarékoskodtunk a nemkívánatos jelenségek kritikájával sem. A kormányzati irányok többségét helyeseltük, de erősebb kontrollt kívántunk a hatalmat gyakorlóknak – állítja Borókai.

A lap munkatársai továbbra is bíznak abban, hogy a Heti Válasz újraéledhet.

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárást egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.