Megmagyarázta a kormány, miért nyitnak később az iskolák

Orbán Viktor pénteken még a nemzeti konzultációra hivatkozott, de abban az iskolákról szó sem volt, most a kormány azzal állt elő, hogy ez „az újraindítás természetes sorrendje”.

2021. április 10., 20:03

Szerző:

Az újraindítás természetes sorrendje, hogy először azt nyitjuk ki, ami a konzultáció indításakor eleve nyitva volt – magyarázta a Kormányzati Tájékoztatási Központ az RTL Híradónak az iskolák nyitását.

A nemzeti konzultáció, mint viszonyítási pont azért kerülhetett bele a kormányzati válaszba, mert Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában a nemzeti konzultáció eredményére hivatkozott az iskolanyitásokkal kapcsolatban, miközben a 24.hu megírta: a témáról egy kérdés sem volt a konzultációban.

A mintegy félmillió embert érdeklő nemzeti konzultációban a nyitással kapcsolatban több kérdés is volt, de ezek vagy a fokozatosság elvére vonatkoztak, vagy felsoroltak ugyan szektorokat, illetve intézményeket a nyitási sorrend szempontjából, de ezek között nem volt az oktatás, az iskolák.

A friss 168 Óra hetilapban egyébként Duda Jenő virológus arról beszélt, hogy a nyitás „politikai döntés, amit semmilyen tudományos érvvel nem próbáltak megindokolni”. Felhívta a figyelmet, hogy a beoltottakon és a fertőzésen átesetteken kívül a többség, 5-6 millió ember még mindig védtelen.

(Kiemelt kép: MTI | Balogh Zoltán)