Kiderült, hogy meddig maradhatnak velünk az élelmiszerárstopok

Sajtóértesülések szerint a kormány meg akarja hosszabbítani az élelmiszerárstopokat.

2022. december 9., 16:08

Szerző:

Sajtóértesülések szerint a kormány meg kívánja hosszabbítani az élelmiszerárstopot, amiről állítólag már a legutóbbi kormányülésen is tárgyaltak, az élelmiszerárak befagyasztás pedig nagy támogatottságot élvez kormányzati körökben. Az árstop jelenleg december végéig van érvényben, ám a tervek szerint akár húsvétig is meghosszabbíthatják – írja az Index.hu.

Még jövő áprilisban is velünk lehet az élelmiszerárstop a Portfolio értesülései szerint is. A lap több forrásra hivatkozva arról ír, hogy a jelenleg decemberig tartó árstopot a kormány nem szüntetné meg az év végével, hanem legalább húsvétig fenntartaná.

Ugyanakkor hozzátették: a kormányzat nagyobb büntetéseket és szigorúbb ellenőrzéseket is kilátásba fog helyezni, ugyanis a kabinetnek nem tetszik, hogy egyre drasztikusabb az élelmiszerhiány az árstopos termékek körében.

Miközben a kereslet egyre fokozódik, a kínálat nem nő, a kereskedőknek ugyanis nem érdekük az elvárt (tavalyi) mennyiségnél többet adni az elszenvedett veszteségek miatt. Kérdés, hogy a beszállítók mit lépnek, vagyis az importőrök, mert bár most rosszabb áron tudják értékesíteni az árstopos termékeket, mint más országokban, most van alkalmuk a piacszerzésre – írja a lap.

(Kiemelt kép: Hatósági áras termékek Budapest egyik élelmiszerüzletében. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)