06:50 - 09:00

Most: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

A Fidesz elintézte, 2028-ig csak kormánypárti jelöltek fognak ülni a Médiatanácsban

2019. december 3., 07:19

Szerző:

Még kilenc éven át, vagyis 2028-ig kizárólag Fidesz jelöltjei foglalhatnak helyet sajtó működését felügyelő , a Médiatanácsnak – derül ki a Népszava cikkéből.  Ez a helyzet azzal állt elő, hogy hétfő este az Országgyűlés eseti bizottságában kiejtették az ellenzék jelöltjeit. Halász János, az eseti bizottság fideszes elnöke szerint a testület Hankiss Ágnest, Budai Lászlót, Meszleny Lászlót és Szadai Károlyt jelölte a Médiatanácsba.

A Médiatanács életre hívása a Fidesz erővel átvitt 2010-es egypárti médiatörvényének az egyik kulcsjelentőségű pontja volt. Tagjait kilenc évre választják, mandátumuk pedig már október 11-én lejárt, de az Orbán-kormány nem akart foglalkozni az üggyel az október 13-i önkormányzati választás előtt. Valószínűleg azért vették elő most – találgat a Népszava – mert félő, hogy a Fidesz Simonka György bukásával  elveszíti a kétharmadát, és újabb kilenc évre biztosítani akarták a teljes kormánypárti fennhatóságot a testületben. Azzal, hogy az  eseti bizottság kiejtette az ellenzéki jelölteket, az Országgyűlés egy 100 százalékban fideszes Médiatanácsra bólinthat rá.

A Médiatanács „a demokratikus nyilvánosság működését” biztosítja Magyarországon. Hatáskörébe tartozik a döntés a frekvenciapályázatokról és a közmédia vezetőiről is.