Marad a borús és esős idő

Pénteken országszerte erősen felhős vagy borult lesz az ég, szakadozás, csökkenés csak szombaton a déli óráktól kezdve várható délnyugat felől. Az ország északkeleti harmadán tartósan borult marad az ég.

2023. november 10., 17:02

Szerző:

Pénteken a csapadékzóna kelet, északkelet felé haladva sokfelé okoz esőt, majd éjszaka délnyugat felől újabb csapadékrendszer érkezik, amelyből szombaton szórványosan eső, zápor, a Dunántúlon akár egy-egy zivatar is előfordulhat. Délutántól a legtöbb helyen csökken a csapadékhajlam, azonban az északkeleti országrészben továbbra is tartós esőre számíthatunk. Pénteken a déli szél több helyen élénk lesz, a magasabban fekvő helyeken és délkeleten erős széllökések is előfordulhatnak, estétől a szél fokozatosan északnyugatira fordul és szombaton napközben erős lesz, de a magasabban fekvő helyeken akár viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 6 és 12 fok között valószínű.

Európa nagy részén ciklonok vonulnak egymást követően. Főleg a kontinens nyugati, délnyugati, valamint az egészen keleti részein okozva ezzel felhősödést, kiadós esőt, záport. Az Egyesült Királyság, illetve a Benelux államok területén a csapadékösszeg a 30 mm-t is meghaladta. A kontinens középső és déli területein eközben átmenetileg egy köztes anticiklon hatására száraz, napos az idő, arrafelé a hőmérséklet is enyhébben alakul, nappal 15-20 fok közelébe melegszik az idő. A hullámzó frontrendszer felhő- és csapadékzónája eközben már elérte hazánk területét. A Kárpát-medencében emiatt a következő 36 órában sokfelé kell esőre, záporra számítani, mögötte pedig jó pár fokos lehűlésre van kilátás.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)