Már több mint 630 ezren jöttek Ukrajnából Magyarországra

Bakondi György elemezte a helyzetet.

2022. április 22., 20:13

Szerző:

A háború kezdete óta már több mint 630 ezer menekült érkezett Ukrajnából, a számuk napról napra növekszik – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán pénteken.

Az MTI tájékoztatása szerint Bakondi György hangsúlyozta: a magyar állam segítséget nyújt az Ukrajnából érkezőknek, ez humanitárius feladat és uniós kötelezettség. Magyarország a Nyugat-Ukrajnában élőket is segíti egészségügyi eszközökkel, élelmiszerrel, ruházattal. Mindez nemzeti összefogást igényel, ennek kialakult a rendszere, tette hozzá.

„A háború poklából valódi menekültek érkeznek, öregek, nők, gyerekek, velük szemben Magyarország teljesíteni fogja kötelezettségeit, akárhányan jöjjenek is. ”

Kitért arra, hogy az ukrán határszakasszal ellentétben délről – embercsempészek segítségével – ismeretlen identitású fiatal férfiak érkeznek, akik semmibe veszik a magyar és az uniós normákat. Ebből az irányból a magyar határt főleg szírek és afgánok próbálják átlépni – mondta, hozzátéve, hogy különösen az afgánok erőszakosak, agresszívek, bejutásuk az unióba súlyos következményekkel jár.

A déli határon idén már több mint 50 ezer illegális behatolási kísérletet észleltek a hatóságok, ez mintegy kétszerese a 2016-tól tapasztalt „aktivitásnak", és a próbálkozások száma nő – mondta Bakondi György.

(Kiemelt kép: Menekültek az ukrán-magyar határ magyar oldalán Tiszabecsnél, 2022. Február 24-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)

 

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.