Már több mint 630 ezren jöttek Ukrajnából Magyarországra

Bakondi György elemezte a helyzetet.

2022. április 22., 20:13

Szerző:

A háború kezdete óta már több mint 630 ezer menekült érkezett Ukrajnából, a számuk napról napra növekszik – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán pénteken.

Az MTI tájékoztatása szerint Bakondi György hangsúlyozta: a magyar állam segítséget nyújt az Ukrajnából érkezőknek, ez humanitárius feladat és uniós kötelezettség. Magyarország a Nyugat-Ukrajnában élőket is segíti egészségügyi eszközökkel, élelmiszerrel, ruházattal. Mindez nemzeti összefogást igényel, ennek kialakult a rendszere, tette hozzá.

„A háború poklából valódi menekültek érkeznek, öregek, nők, gyerekek, velük szemben Magyarország teljesíteni fogja kötelezettségeit, akárhányan jöjjenek is. ”

Kitért arra, hogy az ukrán határszakasszal ellentétben délről – embercsempészek segítségével – ismeretlen identitású fiatal férfiak érkeznek, akik semmibe veszik a magyar és az uniós normákat. Ebből az irányból a magyar határt főleg szírek és afgánok próbálják átlépni – mondta, hozzátéve, hogy különösen az afgánok erőszakosak, agresszívek, bejutásuk az unióba súlyos következményekkel jár.

A déli határon idén már több mint 50 ezer illegális behatolási kísérletet észleltek a hatóságok, ez mintegy kétszerese a 2016-tól tapasztalt „aktivitásnak", és a próbálkozások száma nő – mondta Bakondi György.

(Kiemelt kép: Menekültek az ukrán-magyar határ magyar oldalán Tiszabecsnél, 2022. Február 24-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)

 

Az ukrán-magyar határszakaszon 5912 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4331-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.