„Majd emeljük a karaj árát” - megszólaltak a boltosok az árstoppal kapcsolatban

Szembe mennek a kormánnyal.

2022. január 12., 21:19

Szerző:

A viszonyítási pont lehet az országos átlagár, amit a KSH közöl, az agrárkutató árfigyelése, a harmadik pedig a cégek saját, korábbi ára. Mint sok minden, ez is a részletszabályokból derül majd ki, amelyeket még nem ismerünk, mi az előző cikkünkben a KSH adataival számoltunk – írja a Propeller

Tönkretesznek minket kisboltosokat, eddig is minket szivattak meg, elvették a cigit, meg ahol tudnak belénk rúgnak, én úgy gondolom, hogy legrosszabbul a kisboltok járhatnak.

- mondta el egy boltos, aki arra is kitért, hogy ők egyébként magasabb árakkal dolgoznak, így nagyobb lesz a veszteségük is.

Nem tudunk a nagy multikkal versenyezni, egész egyszerűen képtelenség. Ide leginkább a házban járók jártak le, és vettek ezt-azt. Nem ment jól, de nem panaszkodunk, de ez a mostani most egy gyomros volt.

- tette hozzá. 

A legkevésbé rosszul a multinacionális vállalatok járhatnak, ezen belül is a diszkontláncok, mert minden bizonnyal az ő árszintjükhöz lesz a legközelebb a befagyasztott ár, ha országos átlagárat választanak ki. 

 Megint a multik... Mennyi csirkét ad el a Tesco, vagy az Auchan egy hétvége alatt? Tonnákban mérhető... Őket ez nem fogja megérinteni, de minket?

- árulta el egy balatonfüredi hentes.

A hat termék árnak a befagyasztásából származó veszteséget a boltok nem fogják lenyelni. Senki, ne legyenek illúzióink, kiszámolják majd, hogy mekkora az ebből fakadó veszteség, és a többi termék árát annyival fogják megemelni monda el a boltos, és kitért arra is, hogy a kiskereskedelmi üzletek esetében viszont nagy a mozgás, rengeteg termék van, amit emelhetnek. 

Majd emeljük a karajt, vagy a csirkecombot, valamiből élnünk kell.

- mondta a hentes.

A szakemberek elmondták, ha egyes üzletek úgy látják, hogy ennek ellenére is csak jelentős veszteséggel tudják majd árulni ezeket, vagy a hat termék közül néhányat, akkor egyszerűen csökkentik majd a kínálatukban ezeknek a mennyiségét.

A rendeletet nem ismerjük még, de ha pontosan nem fogják szabályozni, akkor minden esély megvan arra, hogy csak a legolcsóbb saját márkás termékeket rakják majd csak a polcra. 

- felelte arra a kérdésünkre a boltos, hogy szerinte mit fognak lépni a multik.

A multik ugyanis már igyekezhetnek lecsapni az olcsó importra az árstopos termékek esetében, több milliárd forintért töltik fel a készleteiket, hogy februárban ne érje őket meglepetés. Persze ezzel azonnal háttérbe szorítják majd a magyar termelőket.

Végül a termelőket is sikerült megszívatnia a kormánynak.

- zárta mondanivalóját.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.