Még a héten Magyarországra jönnek az EBESZ választási megfigyelői

Több mint 200 megfigyelőt hozhatnak a választásokra.

2022. február 23., 10:59

Szerző:

Csütörtökön kezdi meg munkáját Magyarországon a Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelési missziója — írja a Népszava.

Mint arról korábban beszámoltunk, az EBESZ úgy határozott, hogy teljes körű, a szavazás napján is alapos ellenőrzést végző megfigyelési missziót küld hazánkba. A héten a delegációvezetők és a szakértők 14 fős központi csoportja érkezik Budapestre, akiket az EBESZ-hez tartozó Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala nyílt pályázaton választotta ki képzettségük és tapasztalatuk alapján – ügyelve a nemzetiségek és a nemek arányára. A szakértők, elemzők a választásokkal kapcsolatos politikai, jogi és médiakörnyezetet vizsgálják.

Jövő héten pedig az a 18 ellenőr is megérkezhet hazánkba, akik heteken át a választás folyamatát, a kampányt fogják figyelemmel kísérni. Annak a 200 megfigyelőnek a toborzása, akik kifejezetten a választásokat fogják monitorozni, jelenleg is zajlik. A portál szerint a kontingens néhány nappal április 3-ika előtt fog megérkezni. A 218 szakembert az EBESZ résztvevő államai küldik a választási megfigyelési misszióba. 

Európai választási megfigyelők és magyar civil szervezetek kedden felhívást tettek közzé, amelyben arra felszólították fel az EU-s országok kormányait, hogy választási megfigyelőket küldjenek a magyarországi választásra.

(Kiemelt kép: MTI/Vajda János)

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.