Magyarország Szerbiának ad el gázt, nem kevés pénzért

Az előleget már el is utalták. 

2022. július 18., 14:20

Szerző:

„Szerbia két magyar cégtől vásárol gázt, amelyet Magyarországon tárolnak a mi szükségleteinkre, és hogy már 250 millió euró előleget fizettünk”

– mondta Sinisa Mali pénzügyminiszter.

Két cégtől, az MVM-től és a MET-től vásárolnak, és ezt a gázmennyiséget október elsejéig tárolják Magyarországon, októberben napi három millió köbméter felhasználására jogosultak, a téli hónapokban, vagyis novembertől februárig napi hatmillió köbméterhez juthatnak hozzá, márciusban pedig ismét napi három millió köbmétert igényelhetnek – írja a Telex a szerb Nova hírportálra hivatkozva. 

A miniszter bejelentette, hogy a következő húsz napban a Banat Dvor-i raktárban lévő részüket teljesen feltöltik, és a magyarországi tartalékukkal valamint az olcsónak számító orosz gázzal, elegendő gázt biztosítanak a háztartásoknak, ahhoz túléljék a telet. 

A Telex emlékeztet, hogy Szijjártó a múlt héten arról beszélt, hogy 44 százalékos a hazai tározók töltöttségi szintje, ez jobb, mint az európai átlag. Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre kabinetvezetői értekezletet hívott össze a Karmelitába. Az indoklás szerint az értekezletet azért tartották, mert „energia-veszélyhelyzet van Európában, az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban”.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2022. május 25. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Sinisa Mali szerb pénzügyminiszter a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón 2022. május 25-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)