Már Németországban is Magyar Péterrel foglalkoznak

Már Németországban is Magyar Péter a téma a magyar választás kapcsán. A Spiegel szerint van egy ember, aki veszélyt jelent Orbán Viktorra és pártjára, a Fideszre.

2024. április 23., 12:32

Szerző:

Már Németországban is Magyar Péter a központi téma. A személyes találkozáskor azt tűnt fel Walter Mayrnak, a Spiegel újságírójának, hogy Magyar Péternek nyugodt a hangja, gyorsan jár az esze és láthatóan magabiztos – szemlézte a hvg360 a német lapban megjelent terjedelmes anyagoz. Az ország jelenleg valami egészen szokatlant él át. Az "orbáni autokrácia" első ízben szorul komolyan defenzívába. A német sajtómunkás már karizmát lát Magyar Péterben, ami szerinte részben abból táplálkozik, hogy ismeri a nép bajait és vágyait. Egy névtelenséget kérő megfigyelő úgy jellemezte neki az újdonsült politikust, hogy meg tudja csinálni, amin a korábbi ellenzéki vezetők elbuktak, mert ismeri Orbán embereit és nem fél tőlük.

Magyar elvitatja az Orbán-tábor jogát arra, hogy kizárólag annak lenne joga képviselni a nemzeti kultúrát – folytatódik a riport. Önbizalomból nincs nála hiány: arról beszél, hogy már százezrek követik és végre meg lehet buktatni a Fideszt. Véget lehet vetni a hosszan tartó gazdasági és erkölcsi válságnak. Szerinte ha az európai parlamenti választáson június 9-én sikerül 50, netán 40 százalék alá szorítani a kormánypárt eredményét, az hatalmas siker lenne az ellenzéknek.

A spiegeles cikk szerint a kormány immár képtelen diktálni a közbeszédet, ami nem fordult elő 2010 óta. A rágalomhadjárat viszont lepattan Magyarról, pedig a propagandagépezet teljes erejével tüzel rá. A Spiegel-riport azzal zárul, hogy sok függ attól, mennyire képes Magyar fenntartani a nyomást az utcákon. A tempót egyelőre ő diktálja. A jelek szerint nem törődik azzal, hogy a hatalom médiája úgy lő rá, ahogy a csövön kifér.

Joggal tartanak Magyar Pétertől az ellenzéki pártok?

Nagy Attila Tibor szerint az ellenzéki pártokat rosszul érinti a Magyar Péter-jelenség, így jogos a félelem a részükről.

Nagy Attila Tibor az MSZP–DK–Párbeszéd által bejelentett közös listás indulásról kifejtette, hogy az „erősebbecske fogott össze a nagyon gyengékkel”. A politikai elemző az ATV Start című műsorában elmondta, hogy a Demokratikus Koalíciót nem tartja gyengének, viszont a Párbeszéd szinte mérhetetlen támogatottságában, míg az MSZP kispárttá zsugorodott – olvasható az Index szemléjében. Megjegyezte, jelenleg „Magyar Péter-őrület van, ami rossz az ellenzéki pártoknak”, így a közös megállapodás erre is válasz lehet.

A politikai elemző úgy látja, a jelenlegi politikai légkör logikája alapján Magyar Péter nagyon sok szavazatot vehet el a jövőben az ellenzéktől. Példaként említette a Momentumot és a Kutyapártot. Szerinte a Magyar-jelenség a DK-t érinti a legkevésbé, de azért ők sem lehetnek nyugodtak.

„Magyar Péter kezdi elszívni a levegőt az ellenzéki pártoktól, ezért arra jöttek rá, hogy ha külön-külön indulnak, akkor nagy lebőgés lehet a vége”

– fogalmazott a műsorban Nagy Attila Tibor.

Magyar Péter manipulációs technikát alkalmazhat?

Mint ismert: Magyar Péter az elmúlt héten közösségi oldalán üzent Orbán Viktor miniszterelnöknek Deutsch Tamás EP-listavezetőségével kapcsolatban. A jogász egy állítólagos rendőri tanúvallomást is megosztott, amelyben súlyos, kábítószerrel kapcsolatos vádakat fogalmaztak meg a politikusról.

Nagy Attila Tibor az üggyel kapcsolatban kifejtette, nem hinné, hogy Magyar Péter rendelkezne bármilyen bizonyítékkal, amivel alátámaszthatná az állítását. Hozzátette, a Deutsch Tamásról említett vádakat jogerős bírósági ítélet sem erősítette meg, tehát véleménye szerint a jogász részéről ez negatív kampány volt.

Kifejtette, Magyar Péter olyan manipulációs technikát alkalmaz, amelyben a valóságnak csak egy szeletét tárja elénk. Nagy Attila Tibor azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a Varga Judittal készült exkluzív interjúról akarta elterelni a figyelmet a jogász, mivel volt felesége súlyos állításokat fogalmazott meg róla.

(Kiemelt kép: Magyar Péter Facebook-oldala)