Magasabb bírságot kaphat az, aki nem járul hozzá önként, hogy nyomkövető szoftverrel ellenőrizzék, betartja-e a hatósági házi karantént

2020. május 5., 06:16

Szerző: Árpási Bence

Elektronikusan is ellenőrizni lehet a hatósági házi karatén szabályait –

vette észre a 168 Óra a megjelent legfrissebb határozatot.
Ennek értelmében, ha valaki önként nyilatkozik arról, hogy egy ilyen program segítségével kövessék nyomon és rendelkezik a megfelelő technikai háttérrel, akkor önkéntes alapon történne ez a fajta kontroll.

A hatóság a házi karanténra kötelezés előtt köteles tájékoztatni a módszer előnyeiről és hátrányairól, kötelezettségeiről. Noha nem nevesítik magát a programot, alighanem egy telefonon futó alkalmazásról van szó. 

Koronavírus - Házi karantén Hatósági házi karanténra figyelmeztető cédula
Fotó: Komka Péter

Ha valaki ehhez nem járul hozzá, akkor magasabb bírság kiszabására van lehetőség. Ennek mértéke 50 és 300 ezer forint között mozoghat. 

A rendőrség a szoftver útján a megadott mozgási adatokat elektronikus úton is összevetheti a  hatósági házi karanténra kijelölt hely adataival. Az ellenőrzés nem járhat az érintett személy magánéletének szükségtelen zavarásával, 22.00 és 6.00 óra között az érintett személy pihenése indokolatlanul nem zavarható meg. Személyesen akkor fognak csak intézkedni, ha a szoftver által biztosított ellenőrzést kijátssza valaki vagy ha azt nem használja.

Ha valaki nem járul hozzá az elektronikus nyomkövetéshez, akkor fokozott rendőri jelenléttel fogják a hatósági házi karantént biztosítani.

A rendőrség a karantén végeztével törli a programot és 60 napig kezeli azt a megszűnést követően.

A rendelet kitér arra is, hogy a járványügyi hatóság és a rendőrség a hatósági házi karantén alá vont személy azonosítása érdekében jogosult az érintett személy arcképmásának kezelésére. 

2024. április 28., 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.