Bár a helyi Fidesz mindent megtett, úgy tűnik Mága Zoltán testvére ellen nem hatott a lejáratás

Mága Zoltán testvére, Novák Csaba független polgármesterjelölt a napokban kitört botrány után úgy tűnik, egyedül indul a tiszabői választáson. A Fidesz jelöltje ugyanis bejelentette, hogy visszalép az indulástól.

2024. május 23., 11:36

Szerző:

Mága Zoltán testvére, Novák Csaba független polgármesterjelölt egyedül indulhat a június 9-i önkormányzati választáson Tiszabőn, a 24.hu cikke szerint ugyanis a Fidesz jelöltje bejelentette, hogy visszalép. Ez azért érdekes, mert éppen a tiszabői fideszes vezetés akarta megakadályozni Mága Zoltán öccsének indulását az önkormányzati választásokon.

Ahogyan azt a 168.hu is megírta, a helyi választási bizottság először nem vette nyilvántartásba Novák Csabát, arra hivatkozva, hogy kaptak egy névtelen levelet, amelyhez a férfi orvosi papírjait is csatolták. A bizottság a levélben leírt „súlyos állításokra” tekintettel elutasította a polgármesterjelölt nyilvántartásba vételét.

Novák Csaba ezt követően a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Választási Bizottságnál fellebbezett, amely végül neki adott igazat, és nyilvántartásba vette.

Tiszabő fideszes polgármestere, Bruna László azonban nem hagyta annyiban a döntést, az üggyel kapcsolatban felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúriánál. A politikus azzal érvelt, hogy Novák „mentális egészségügyi állapota a belátási képességének dokumentált korlátozottsága miatt nem teszi lehetővé, hogy nyilvántartásba vegyék”. A Kúria végül elutasította Bruna kérelmét, és Novákot nyilvántartásba vették mint tiszabői független polgármesterjelölt. 

Később Borbély Zoltán, Novák Csaba jogi képviselője elmondta: valaki valódi dokumentumokat juttatott el a helyi választási bizottságnak, több mint tíz évvel ezelőtti kezelőlapokat, amelyek különösen védett személyes adatok, és amelyekhez a kérelmező legálisan nem férhetett volna hozzá. Hozzátette, hogy feljelentést tettek a Jász-Nagykun-Szolnok megyei főügyészségen különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés, hivatali visszaélés és választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt.

Érdekesség – írja a 24.hu –, hogy június 9-én eredetileg nem Bruna László, hanem az alpolgármestere, azaz Bíró Zoltán indult volna a Fidesz jelöltjeként Novákkal Csabával szemben, aki azonban szerdán bejelentette, hogy visszalép. A 24.hu cikkében megjegyzi, hogy Bíró Zoltán úgy lehetett önkormányzati képviselő és alpolgármester, hogy az úgynevezett szocpolos csalásokban való részvétele miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott, így pártfogói felügyelet alatt állt. Bíró kampánya amúgy elég erős volt, még egy kampánymulatós dallal is próbálta maga mellé állítani a tiszabőieket, amiben Döndi Duó és Roli a No roxa áj dallamára énekli azt, hogy Bíró Zoltán, te vagy a nyerő! Most mégis úgy tűnik, hogy a kampánydal nem hozott átütő sikert, így a politikus parkolópályára állt. A zenei remekmű egyébként itt hallgatható meg:

(Kiemelt képünkön Mága Zoltán. Forrás: Mága Zoltán hivatalos Facebook oldala)

Tegnap 11:25

Nem csak nálunk volt dupla választás, de minden összevetésben a magyarok költötték a legtöbbet politikai kampányra január óta. A főpolgármester-jelöltek közül a végül visszalépő Szentkirályi Alexandra költötte a legtöbbet. Döbbenetes pénzt költöttek a pártok, vagyis inkább a kormánypártok az online kampány során. Az ellenzék a fasorban sincs.