Konzervatív művészek tiltakoznak Mága Zoltán, a kormány kedvenc hegedűsének 350 milliós állami támogatása ellen

2019. december 3., 17:15

Szerző:

Még a jobboldali, konzervatív művészek körében is kiverte a biztosítékot az, hogy Mága Zoltán templomi koncertsorozatát idén 350 millió forinttal támogatta az Orbán-kormány - derül ki a Válasz Online cikkéből.

"Mély meggyőződésünk, hogy Mága Zoltán pont olyan vírus a magyarság kulturális térképén, mint, anno a 3+2 együttes volt. Hogy nem tesz hozzá semmit az identitásunkhoz, abban is biztosak vagyunk" - ídézi az Index a vajdasági Dombos Fest alapítót a sztárhegedűs, régiójukat is érintő koncertkörútjával kapcsolatban.

„A népzene az egyik legjobb exporttermékünk, már ezért sem Mága Zoltánt kellene külföldön népszerűsítenünk. Lehet, hogy ő a Carnegie Hallt is ki tudja bérelni, de elfogadhatatlannak tartom, hogy a magyar kulturális elit kamuművészeket futtat külföldön. Ez a teljes hazai kulturális piac megalázása”

- mondta a Válasz Online-nak Horváth László, a Fonó Budai Zeneház vezetője, a Dombos Fest egyik alapítója.

Fotó: Facebook

„Népzenének nem autentikus, világzenének nem elég színvonalas, komolyzenének komolytalan”

– jellemezte Mága Zoltán művészetét Vass András, a Pannon Filharmonikusok karmestere is. „Nagyapáink egy találó magyar kifejezéssel ezt nevezték szemfényvesztésnek. Mága célja sem más, mint a kápráztatás, az andalítás, az illúziókeltés” – mondta Agócs Gergely, a Hagyományok Háza munkatársa.

„Adna az állam 5-10 milliót támogatásként, a többit pedig teremtse meg piaci alapon – ezzel nem volna semmi baj. Azzal, hogy ő a tao-kompenzáció legnagyobb nyertese, már van probléma”

- mondta Szabó Attila, a Csík Zenekar prímása.

A lap Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjét is megkérdezte, mivel a főigazgatót a kormányzati kultúrpolitika befolyásos szereplői között tartják számon, de neki nem volt problémája. „Mentek-e a Mága-koncertek miatt többen templomba, olyanok, akik egyébként nem járnak oda? Kapott-e a délvidéki magyar közösség olyan többletet ezáltal, amitől kicsit jobban érezte magát magyarként a szülőföldjén? Ha a válasz igen – és sejtésem szerint igen –, akkor részemről virágozzék minden virág” - reagált Demeter Szilárd.