Luxusautók vásárlását is támogatta a kormány „szociális alapon”, de próbálja titkolni

Luxuskategóriás autókat – Audit, BMW-t, és Lexust – is vettek a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával, ezek pontos számát viszont nem árulja el a Pénzügyminisztérium.

2023. február 3., 10:41

Szerző:

Az idén már nem igényelhető a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye, amivel 2022 végéig a legalább három gyermeket nevelő szülők egy alkalommal 2,5 millió forint állami támogatásra pályázhattak, ha legalább hétüléses, új gépjárművet vásároltak – írja a 24.hu.

A Pénzügyminisztériumtól kikért adatok szerint 2022. szeptember 17-éig számítva

27 ezer 299 család vette igénybe a támogatást.

A lap azt is megkérdezte a tárcától, hogy miként oszlik meg márkánként és típusonként az állami támogatással megvásárolt autók száma. Bár erre nem adtak pontos választ, közölték, hogy messze a legtöbb autót – 8061-et – Daciából vásároltak meg az igénylők kedvezménnyel. Ez az összes támogatással vásárolt autó csaknem harmada. A második legtöbb kedvezményt a Volkswagen hétüléses autóira igényelték, a német márkából összesen 2640-et vásároltak kedvezményesen. Ezt követi a Citroen, az Opel, a Toyota, és a Peugeot. A listán szerepel még a Ford, a Skoda, a Fiat és a Renault is.

Ugyan a lap márkánkénti és típusonkénti bontásban kérte ki az adatokat, a Pénzügyminisztérium 2389 kedvezménnyel vásárolt járműnek még a márkáját sem árulta el, azokat az egyéb kategóriába sorolta be. Ez azt jelenti, hogy

minden tizedik állami támogatással érintett autó márkáját titkolja a kormányt.

A 24.hu-nak szemet szúrt, hogy a közép-felső kategóriás és luxusautók egyáltalán nem szerepelnek a listán. Annak ellenére, hogy a program kezdetén még Varga Mihály pénzügyminiszter közölte, hogy

Audit, BMW-t, és Lexust is vettek a 2,5 milliós állami támogatás igénybevételével.

A lap konkrét példát is említ: az a Mercedes AMG GLE 53 4MATIC+ típusú autó sem szerepel a listán, amelynek hátsó szélvédőjére a „Családbarát Magyarország” logójú matrica van felragasztva és, amelynek a jáműnyilvántartó rendszerében is látható, hogy „a jármű elidegenítési és terhelési tilalommal terhelt a Magyar Államkincstár javára” ami arra utal, hogy az alapáron is 35 millió forintos luxusautót az állam szociális alapú támogatásával vásárolták meg. 

(Kiemelt kép: Egy Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupe a 2020-as Brüsszeli Autószalonon 2020. január 09-én. Fotó: Daniel Pier / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.