Kövér belefojtotta a szót Szabó Tímeába, mert Szájerről és Rogánról kérdezett

Gyurcsány Ferenc szerint az EU-ban a magyar kormány adja a legkevesebb segítséget, Jakab Péter döntésképtelennek nevezte Orbánt. Ellenzéki reakciók a kormányfő beszédére.

2021. február 15., 13:51

Szerző:

Úgy tűnik, döntésképtelen a miniszterelnök, ezért lesz újabb nemzeti konzultáció - mondta a Jobbik elnöke a parlament hétfői ülésén a miniszterelnök beszédére reagálva. Jakab Péter szerint a kormányfő felszólalásából nem derült ki, hogyan fogják újraindítani a gazdaságot, majd hozzátette: nem lehet jogfosztott helyzetbe taszítani azokat, akik nem akarják beoltatni magukat, ezért azt javasolja, ne járjon előny azoknak, akik beadatnák maguknak a vakcinát. Az ellenzéki pártelnök közölte: jelenleg azt tudni, hogy kínai vakcina nincs az országban, de ha lesz, szerinte akkor se kell majd senkinek.  "Ha van valami kínai cucc, amivel beoltottak egymillió afrikait vagy egymillió kínait, az nem azt jelenti, hogy nekünk is jó lesz" - fogalmazott, és úgy vélte, ez emberkísérlet és zsarolás.

A DK elnöke egyetértett a kormányfővel abban, hogy arra kell biztatni az embereket, tartsák be az érvényben lévő szabályokat, és oltassák be magukat. Gyurcsány Ferenc hozzátette: régen volt akkora bizonytalanságban az ország, mint mostanában, a szektorok kitettsége pedig drámai. A DK elnöke szerint nincs még egy olyan kormány az Európai Unióban, amelyik ilyen keveset adott volna bértámogatásra, munkahelyek megtartására. Álláspontja szerint ebben messze utolsók vagyunk az EU-ban. Az egyetemek modellváltásáról úgy fogalmazott: sok beruházás lesz, amiből sokat el fognak lopni. Szerinte, amit a kormány jelenleg tervez, az egyszerű privatizáció, melynek során ellenérték nélkül adják oda néhány embernek az ország szellemi vagyonát.

A Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea Szájer József botrányáról és Rogán Antal feleségének birtokvásárlásáról kérdezett, mire Kövér László házelnök minden indoklás nélkül elvette tőle a szót.

Az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan arra hívta fel a figyelmet, hogy míg korábban Orbán azt állította, hogy a felelősség a kormányé, később azt áttolta az operatív törzsre, a vakcinabeszerzések ügyét pedig Brüsszelre.

Orbán, reagálva az ellenzéki képviselők felszólalásaira, elmondta, a Jobbik szerinte oltásellenes agitációt végez, amit abba kell hagyniuk. Arra válaszolva, hogy csak a NER-hez tartozó vállalkozók részesülnek a támogatásokból, Orbán úgy reagált: az önök vörösbárói is kapnak.

(kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)