Több ezer céget érintő fontos határidő közeleg a hazai hulladékgazdálkodásban

Júliustól két kiemelt változtatás is érvénybe lép a hazai hulladékgazdálkodás területén, fontos határidőkre hívja fel a figyelmet a MOL. 

2023. április 18., 19:21

Szerző:

Júliustól két kiemelt változtatás is érvénybe lép a hazai hulladékgazdálkodás területén. A hulladéktermelő gazdálkodó szervezeteknek és intézményeknek az adatszolgáltatást április 30-ig kell elvégezniük és a szolgáltatás igénybevétele kötelező, írja az Index

Júliustól a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. látja el az évente mintegy 5 millió tonna települési hulladék begyűjtését és kezelését, továbbá elindítja a hazai kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert (EPR).  Az e rendszer hatálya alá tartozó termékkörökből származó hulladékok hulladékgazdálkodási feladatait is ellátja. Az érintett gyártóknak és hulladéktermelő szervezeteknek, a jogszabályi előírásoknak megfelelően regisztrálniuk kell a MOHU vállalati Partner Portálján. A szolgáltatás igénybevétele kötelező.

A hulladéktermelő gazdálkodó szervezeteknek és intézményeknek az adatszolgáltatást április 30-ig kell elvégezniük.

Az intézmények – többek között iskolák, óvodák, idősek otthona, szociális intézmények – és gazdálkodó szervezetek, koncesszió alá tartozó, elkülönítetten gyűjtött hulladékának begyűjtését kizárólag a MOHU Zrt. és annak szerződött intézményi szolgáltatója végezheti 2023. július 1-jétől. 

AZ EPR célja, hogy a termékek gyártói, illetve első belföldi forgalomba hozói viseljék a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során. Az új rendszerben a MOHU Zrt. gondoskodik a körforgásos termékből képződő hulladék átvételéről, gyűjtéséről, elszállításáról, előkezeléséről, kereskedelméről és kezelésre történő átadásáról, továbbá az érintett hulladékgazdálkodási létesítmények hatékony igénybevételéről és üzemeltetéséről.

Az EPR érinti többek között a csomagolások, egyes egyszer használatos műanyag termékek, az elektromos és elektronikus berendezések, az elemek és akkumulátorok, a gépjárművek és alkatrészeik, a gumiabroncsok, a reklámhordozó- és irodai papírok, a sütőolajok és -zsírok, a textiltermékek, illetve a fából készült bútorok gyártóit, első belföldi forgalomba hozóit. Az EPR kötelezett gyártók és forgalmazók április 1-je óta regisztrálhatnak a MOHU elektronikus ügyintézési felületén, egyéni teljesítésben érintett termékáramok esetén itt tudják kezdeményezni az erre vonatkozó szerződés megkötését.

A MOHU az Európai Unió által előirányozott, a települési hulladék újrahasznosítására vonatkozó minimum 65, míg a hulladéklerakóba kerülő hulladék esetében a maximum 10 százalékos arány elérését kívánja teljesíteni 2040-ig. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:MTVA/Bizományosi: Róka László)

2023. június 9., 20:10

A Balaton átlagos vízállása 5 centimétert emelkedett az elmúlt 4 nap alatt, péntekre elérte a 120 centiméteres szabályozási szintet a vizugy.hu adatai szerint.