Neves konzervgyár kerülhet Tiborcz István tulajdonába

A HVG értesülései szerint a kecskeméti konzervgyárat vásárolhatja meg hamarosan a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó magántőkealap.

2024. július 10., 10:14

Szerző:

A Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Főnix magántőkealap és az általa alapított Agrár-Finance Kft. vásárolhatja meg a kecskeméti konzervgyárat – tudta meg a HVG.  A Gazdasági Versenyhivatal ugyanis engedélyezési eljárásában formálisan is tisztázta a magántőkealap végső tulajdonosainak kilétét, így megtörténhet az összefonódás, vagyis az Agrár-Finance Kft. egyedüli és közvetlen irányítást szerezhet a Kecskeméti Konzervgyártó Kft. felett. A kft alapítója a Főnix Magántőkealap, amelyet a Gránit Alapkezelő igazgat, és ez utóbbi a Gránit Bankon keresztül Tiborcz István érdekeltsége.

A kecskeméti üzem a maga bő 20 milliárd forint tavalyi árbevételével a Bonduelle és a Globus után a harmadik legnagyobb magyarországi konzervgyár. A nem széles termékpalettáról (kukorica, bab és borsó) az áruk több mint 90 százalékát külföldön értékesítik. Manapság csak akkor érdemes konzervgyárat vásárolni, ha „ingyen pénz”, vagyis uniós forrás van a fejlesztésére, vagy ha nemzetgazdasági szempontból az állam vállalja a támogatását – mondták ágazati szakértők a HVG-nek. Az elmúlt években számos konzervgyár bezárt, a fogyasztók nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is inkább gyorsfagyasztott termékeket vásárolnak.

Értékes területet szerezhet meg Tiborcz István

Nem feltétlenül maga a konzervgyár megszerzése lehet a vásárlás hátterében, sokkal inkább maga az ingatlan, amelyen a gyár fekszik. A terület jóval nagyobb, mint amit az üzem használ, teljesen benyúlik Kecskemét belső részébe. Pont ideális egy lakópark vagy szálloda építési helyének, amire hamarosan szükség is lehet a bővülő Mercedes-gyár igényei miatt. Annak ellenére, hogy korábban felröppentek a hírek, hogy a Mercedes elhalasztja a beígért nagy beruházásait kecskeméti gyárában. 

Tiborcz István, ahogy mi is beszámoltunk róla korábban, továbbra is folyamatos terjeszkedésben van. Belgrádi irodaház vásárlásai után 122 ezer négyzetméter területet, a szerb főváros iroda-vagyonának közel tíz százalékát birtokolja. Emellett a Főnix Magántőkealap a legnagyobb részvényese annak a nagyszabású irodafejlesztésnek a  Kopaszi-gáton, ahová a tervek szerint a fejlesztések után állami intézmények sora fog beköltözni. Természetesen ezek csak a legfrissebb szerzemények, korábban itt szedtük össze, milyen befektetésekre kapott a miniszterelnök veje 343 milliárd forint segítséget.

(Képünk forrása: Kecskeméti Konzerv Kft Facebook-oldal)