Kemény fagyokra készülhetünk, hó kevés lesz

Mínusz 10 fok alatt marad a hőmérséklet.

2022. január 9., 16:34

Szerző:

Vasárnap éjszaka az északi, északkeleti tájakon, hétfőn napközben a Dunántúl északnyugati részén is csökken a felhőzet, ugyanakkor délebbre továbbra is marad a sok felhő. Gyenge vegyes halmazállapotú csapadék leginkább a Dunántúlon fordulhat elő, elsősorban a hétfő déli órákig. Reggelig a Kisalföldön élénkülhet meg a délkeleti szél, amely éjszaka északira, északkeletire fordul, és hétfőn elsősorban a Nyugat-Dunántúlon és Bodrogközben erős lökések is kísérhetik. Emellett a keleti tájakon néhol hordhatja is a havat a szél.

Hétfőn reggel nyugaton még kitart a havazás, de délelőtt elvonul a csapadék. Keleten és délen időnként befelhősödhet az ég, máshol sok napsütés indítja a hetet. Élénk, több helyen erős lesz az északias szél. Hajnalban -14, 0, kora délután 1-5 fokra számíthatunk.

Kedden sok napsütés ígérkezik, eleinte több felhő a déli tájak fölött lehet. Élénk, erős, időnként északon viharos lehet az északi, északkeleti szél. Hajnalban -14, -1, kora délután -1, +5 fok várható.

Szerdán szinte felhőtlen, ragyogóan napos időre van kilátás. Gyengül az északi szél, de még többfelé lehetnek élénk lökések. Hajnalban ismét erősebb fagyok jönnek, a fagyzugokban -10 fok alatti, máshol -10, -5 fok közötti értékekkel. Napközben mindössze -2, +2 fok valószínű. 

Csütörtökön -14, -3 fok közötti minimum értékekre készülhetünk. Túlnyomóan napos marad az idő, csapadék nem várható. Az élénk nyugati, északnyugati széllel enyhébb levegő érkezik. A csúcshőmérséklet keleten -3, +3, máshol 4-9 fok között alakulhat.

(Kiemelt kép: Székesfehérvár, 2021. február 12. Levágott nádtövekre fagyott jégburkok Székesfehérváron, a Bregyó-közi horgásztónál 2021. február 12-én. MTI/Vasvári Tamás)