Letarolta az országot a vihar, 1300 esethez riasztották a katasztrófavédőket

140 településen teljes vagy részleges áramkimaradás volt.

2021. augusztus 2., 08:04

Szerző:

Vasárnap országszerte több mint 1300 helyre riasztották a tűzoltókat a viharos időjárás miatt, jellemzően útra borult fák, megrongálódott épületek miatt. A vezetékszakadások miatt 140 településen tapasztalhattak részleges vagy teljes áramkimaradást – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő reggel az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a vasárnap délutáni viharban csaknem száz épület rongálódott meg, százhetven esetben kidőlt fák akadályozták a közúti forgalmat, kilenc esetben pedig a vasúti közlekedésben okoztak fennakadásokat. Több tucat helyen az elektromos vezetékek sérültek meg a viharban, amelyek áramkimaradásokhoz vezettek. A legtöbb beavatkozásra Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt szükség, de Somogy és Borsod megyében is a szokásosnál többször riasztották a tűzoltókat.

Vasárnap esti közleményében az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a heves – viharos széllel, jégesővel, illetve felhőszakadással kísért – zivatarok veszélye miatt fenntartották a másodfokú riasztást. Több helyen 110 kilométer per óránál erősebb széllökések alakultak ki, amelyek komoly károkat okoztak országszerte. Pécsett egy kétszintes családi ház tetőszerkezetét a vihar teljes egészében leszakította, a törmelékek tönkretették az ingatlan kerítését és az utcán álló több autóban kárt tettek.

Tiszavárkonyban a sportcsarnok tetőszerkezetét több mint száz négyzetméteren rongálta meg a viharos erejű szél. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Dövény településen egy családi ház tetőszerkezete villámcsapás miatt teljes terjedelmében égett. Több káreset felszámolása még folyamatban van, főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Vasárnap a 168 egyik olvasója küldött szerkesztőségünkbe egy videót, amelyen az látszik, hogy megbénult az autós közlekedés az M3-as autópálya előtt. Járminál ki kellett szállni a kocsiból, mert az útra hatalmas ágakat fújt az orkánerejű szél. Csak lépésben lehetett haladni. 

A vihar a vonatközlekedést sem kímélte: a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonal teljes hosszán, a kidőlt fák miatt leszakadt a felsővezeték, ám ezt az éjszaka folyamán helyreállították. A Mávinform közlése szerint várhatóan nagyobb késések már nem lesznek, a korlátozásokat is feloldották. Hasonló a helyzet az Apafa-Hajdúhadház-Újfehértó szakaszon is, ahol mindkét vágányon újraindult a vonatforgalom. A felsővezeték helyreállítása, a kidőlt fák eltávolítása Hajdúhadház és Újfehértó, Hajdúhadház és Apafa, illetve Császárszállás és Újfehértó között hosszabb időt vesz igénybe. A vonatok Újfehértó és Császárszállás között csak az egyik vágányon közlekedhetnek, a menetidő 15-20 perccel hosszabb.    

(Kiemelt kép: Autóra borult fákat távolítanak el vihar után Nyíregyházán, a Sóstói úton 2021. augusztus 1-jén. Fotó: Balázs Attila / MTI)

 

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.