Katanics: a teljes elnökség távozott a veszprémi DK-szervezetből

Zugló mellett a veszprémi körzetben alakult igazán érdekesen az ellenzéki előválasztás jelöltállítása. A Momentum támogatta volna a civilben évtizedek óta tanárként dolgozó Katanics Sándor – a DK korábbi veszprémi elnöke – indulását, Gyurcsány Ferenc azonban megakadályozta. Megkérdeztük az érintettet, hogyan értékeli az ellenzéki pártelnökök váratlan döntését. 

2021. augusztus 25., 19:21

Szerző:

A 168 kérdésére Katanics Sándor elmondta, hogy Gyurcsány Ferencnek nem igazán tetszett, hogy kiállt magáért és amellett, hogy a helyi politikai erőknek is legyen beleszólása a párt országos politikájának alakításába. Katanics Sándor úgy fogalmazott, döbbenetes, hogy nem engedték indulni. Úgy látja, hogy Orbán Viktort mindenképp a legerősebb helyi jelölttel kéne és lehetséges leváltani, az ellenzéknek pedig kötelessége mindent megtennie ennek érdekében.

Katanics Sándor emlékeztetett, hogy kilépése a Demokratikus Koalícióból egy hosszabb folyamat eredménye volt. Mikor a helyi szervezet elnökeként jelezte Gyurcsány Ferencnek, hogy indulna az előválasztáson is, a párt elnöke azt mondta neki, hogy egészen más jelöltben gondolkodnak. A helyi alapszervezet javaslatai sem érdekelték a pártelnököt, Katanics szerint egy személyben kívánt dönteni a kérdésről.

A DK veszprémi alapszervezete úgy gondolta, Katanics Sándort kellene jelölnie a pártnak az előválasztáson is, mivel a térségben nagyon jól beágyazott és ismert politikusként tartják számon. A DK vezetése azonban a helyi alapszervezet véleményét sem kérdezte meg arról, kit tartanak a legalkalmasabb jelöltnek.

Katanics egyébként már az önkormányzati választásokon is jól szerepelt, egyéni választókerületét meg is nyerte csapata segítségével. Jelenleg már az önkormányzat független képviselőjeként dolgozik. Azt nyilatkozta, hogy továbbra is szeretne dolgozni helyi szinten az emberekért és Veszprém fejlődéséért.

A párt viszont fegyelmi eljárást indított ellene, amiért a pártvezetés tilalma ellenére indulni akart az ellenzéki előválasztáson. Katanics ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az eljárásnak állt elébe, de nem értette, miért nem dőlhetnek el helyben a dolgok. A DK volt helyi vezetője szerint az előválasztás lényege pont az lenne, hogy a helyieknek van beleszólása abba, kit indítanak majd 2022-ben a fideszes jelölttel szemben.

Az előválasztáson induló jelölteknek meg kell mondaniuk, melyik párt frakciójához csatlakoznának esetleges győzelmük után. Az ezzel kapcsolatos befogadó nyilatkozatot Katanics Sándor hosszú ideig várta a DK elnökétől. Választ azonban nem kapott a párt vezetésétől, semmibe vették a helyi erők akaratát. Ekkor fordult a Momentumhoz, amelynek egyébként a Jobbikkal lett volna közös jelöltje a veszprémi körzetben. Végül úgy döntöttek, hogy Katanics mellett teszik le a voksukat, rövid gondolkozás után megadták neki a befogadó nyilatkozatot, és regisztrálták is az előválasztáson. A DK azonban a pártelnökök tanácsa elé vitte indulásának ügyét, ahol 5-1 arányban meg is született a döntés arról, hogy nem indulhat. Az érintett ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy a pártvezetők ezzel a mögötte álló és kampányoló civil bázist akaratát sem vették figyelembe.

Katanics arra is felhívta a figyelmet, hogy a kialakult helyzet miatt a veszprémi alapszervezet volt elnökségének mind az öt tagja távozott a DK-ból augusztus 15-ig. Arról pedig nincsenek konkrét információi, hogy a tagságból hányan álltak fel pontosan a párt elnökségének döntései miatt.

Azt viszont biztosan tudja, hogy nem fog indulni független jelöltként az országgyűlési választásokon a körzetben, mert neki mindennél fontosabb az Orbán-kormány leváltása. Mint mondta, akárki lesz a jelölt, valamilyen módon mellé fog állni a választási kampányban. Rá fog szavazni, mert véleménye szerint Orbán Viktornak mennie kell, és harcolni fog az elveiért. 

 

(Kiemelt kép: Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció veszprémi szervezetének elnöke, az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös polgármesterjelöltje sajtótájékoztatót tart a Történelmi allegória szoborcsoportnál 2014. július 24-én. Fotó: Nagy Lajos MTI)