Eddig 13 milliárdot kapott az Orbán Viktor irodáját felújító cég, és sorra nyeri el a várbeli megbízásokat

2020. június 22., 11:18

Szerző:

A koronavírus-járvány miatt ugyan még hiányoznak a turisták a budai Várból, de a folyamatos építkezéseknek is köszönhetően

milliárdos osztalékot vehetett ki cégéből a Karmelita-kolostort is felújító mérnökiroda tulajdonosa,

számol be az Mfor.hu. Bár az Orbán Viktor munkahelyéül is szolgáló épület már 2018 végére elkészült és a Miniszterelnökség 2019 január 1-től már itt található, a budai Várban nem álltak le a százmilliárdokat felemésztő építkezések.

A Miniszterelnökség akkor még felújítás alatt álló épülete a budai Várban 2017. szeptember 18-án
Fotó: MTI Fotó: Pólya-Pető Dávid

A portál szerint a kolostort felújító Confector Mérnökiroda Kft. egymás után nyeri el a budai Vár renoválásával kapcsolatos új közbeszerzéseket is a Várkapitányság Zrt. tenderein.

A Holman Sándor többségi tulajdonában lévő, 1990-ben alakult, egyházi épületek renoválásában jártas Confectornak a 4,2 milliárd forintos árbevétel 364 millió forintos profitot eredményezett 2019-ben. Az eredménytartalékból pedig 1,5 milliárd forint osztalékot vettek ki, amiből 1,3 milliárd forint Holman Sándort illette.

A Confectort gyakran találják meg megbízók, amikor valamilyen különleges, igényes, a szokványostól eltérő feladatot kell megoldani, a megbízó pedig elég gyakran az Orbán-kormány. Csak becsülni lehet, hogy a 12 ezer négyzetméteres Karmelita-kolostor átépítése pontosan mennyibe került az adófizetőknek, de

a munkálatokra 13,3 milliárd forint értékű szerződést kötöttek a Confector Kft.-vel.

A Várkapitányság Zrt. pedig csak idén már három közbeszerzésen őket hozta ki győztesnek, pedig más cégek is próbálkoznak, de hiába. Például a Budavári Palota déli nyaktagját nettó 4,6 milliárd forintért építhetik meg, de a Szent György térre is ők készítettek 14 darab növényládát 15 millió forintért.