Tisztességtelen kampányolás miatt ítélheti el az NVB az Orbán-kormányt

2019. szeptember 16., 12:37

Szerző:

Panaszt nyújtott be Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Bizottsághoz, miután Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette korábbi szavait a csütörtöki Kormányinfón, hogy

Budapest nem kap 1000 milliárd forintos fejlesztési támogatást a kormánytól, ha nem Tarlós István nyeri a főpolgármester-választást

– írja a 24.hu. Az ellenzék főpolgármester-jelöltje szerint ezzel a kormány jogszerűtlen kampányolást, valamint a választás alapelveinek és tisztaságának megsértését követte el. A beadvány alapja, hogy a választási eljárási törvény értelmében az Orbán-kormány nem kampányolhat egyetlen jelölt mellett sem, mert azzal a választás tisztaságát sértené.

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Karácsony nem sokkal Gulyás kijelentései után közleményben úgy reagált, hogy

„Mit képzeltek, kik vagytok? Azt hiszitek, hogy Budapest a ti hűbérbirtokotok? Azt hiszitek, hogy saját tulajdonotokként rendelkezhettek a mi városunkról? Komolyan azt gondoljátok, hogy magánemberként magánszerződést köthettek a budapestiek életéről?”

Az első fokon eljárő Fővárosi Választási Bizottság amennyiben helyt ad a panasznak, akkor eltilthatja a kormányt, hogy a jövőben az 1000 milliárdos fejlesztési büdzséről megosztón beszéljen, illetve megtiltja a kormánynak a jelöltek melletti kampányolást. Az FVB bírságot is kiszabhat.