Karácsony Gergely belengette, hogy a Lánchíd autómentes is lehet

Karácsony: Szólnak érvek amellett, hogy a Lánchídon csak buszok és kerékpárok közlekedjenek

2022. május 18., 20:16

Szerző:

Szólnak mellette érvek – válaszolta Karácsony Gergely sajtótájékoztatón a Telex kérdésére, miszerint mennyire támogatja a főváros a civil és zöld szervezetek friss kezdeményezését, hogy a felújított Lánchídról tiltsák ki a személyautókat, és csak buszok és kerékpárok mehessenek át a közúti részén. Mint közölte, a Lánchíd forgalma ugyanis minimális a többi hídhoz képest, a közösségi közlekedés viszont használja.

A főpolgármester hozzátette: hamarosan, még idén letelik az a 18 hónap, ami alatt a főváros vállalta, hogy felújítja a hidat, és megnyitja azt a forgalom előtt. Mielőtt azonban ezt megteszi,

a főváros konzultálni fog a civil szervezetek javaslatáról a két érintett kerülettel, a Várnegyeddel és Belváros-Lipótvárossal.

Ezeket az egyeztetéseket ősszel le kell folytatni, tette hozzá.

A Pesti alsó rakpart autósok előtti lezárásával, gyalogosok, kerékpárosok előtti megnyitásával kapcsolatban Karácsony kérdésre azt mondta: a lépés a választási programjában szerepelt, és ő ezt a programot szeretné végrehajtani. Hozzátette: Budapest történelmi belvárosa sokkal több annál, hogy autópályaként tekintsünk rá. A főpolgármester úgy nyilatkozott: nyitott a tárgyban megkezdődött társadalmi vitára, amire van még idő, hiszen a beruházás csak a metrófelújítás befejezése után, 2023 második felében tud elindulni.

 

(Kiemelt kép: Parlament és a Lánchíd látképe a Gellért-hegyről, 2020. november 1-jén. Fotó: Dimény András / 168.hu)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.