Joga van a szülőnek a gyermeke mellett maradni – a kórházban is

Van kórház, ahol még mindig pénz kérnek azért, hogy a szülő benntölthesse az éjszakát beteg gyermeke mellett. Pedig a TASZ kutatásából is egyértelmű, a magyar társadalom számára ez kiemelt jelentőségű ügy.

2017. november 20., 18:21

Szerző:

A magyar felnőttek fontosnak tartják, hogy a szülő a kórházban a gyermeke mellett maradhasson – derült ki egy friss, reprezentatív közvélemény-kutatásból. A válaszadók emellett az orvostól kapott alapos tájékoztatást és a megfelelő higiénés körülményeket tartották kiemelten fontosnak egy gyermek kórházi tartózkodása esetén. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) mindezek előmozdításáért dolgozik a három éve futó Gyerekkel vagyok kampányában.

A civil jogvédő szervezet által rendelt, 18-59 éves korosztály körében készült, 1000 fős reprezentatív kutatás tanúsága szerint a felnőtt lakosság 85 százaléka gondolja úgy, hogy a szülő, ha úgy akarja, akár folyamatosan a kórházba került gyermeke mellett maradhasson. Hasonlóképp 81 százalék szerint az édesanyától csak akkor válasszák el egészséges újszülöttjét, ha ő ezt kifejezetten kéri.

A TASZ három éve futó Gyerekkel vagyok kampányában évek óta azt hangsúlyozza, hogy ez nem csak igénye, hanem a törvény által garantált joga is a szülőknek.

A fenti két kérdés mellett a kutatásban nyolc felsorolt szempontot is értékeltek a megkérdezettek, aszerint, hogy mennyire tartják fontosnak egy gyermek kórházi tartózkodása során. A válaszadók a megadott szempontok közül az intézményben lévő higiénés körülményeket és a megfelelő tájékoztatást tekintik a legfontosabbnak, de az összes többi szempont is fontos vagy nagyon fontos a válaszadók több mint 85 százaléka számára: a korszerű eszközök és a kíméletes eljárások alkalmazása, a gyermekre szabott, gyerekbarát környezet, a gyermekjátékok jelenléte. Emellett az is, hogy olyan körülmények legyenek a kórházban, amelyek segítik a szülő benntartózkodását, tehát hogy kulturált körülmények között tölthessék a kísérők a gyermekük mellett az éjszakát. A kutatásból kiderül, hogy a kisgyermeket nevelő szülők számára mindezek még inkább fontosak.

Éppen elég trauma a szülőknek, ha a gyermekük kórházba kényszerül

A TASZ 2017 őszén feltérképezte a gyermekellátást végző kórházakat, hogy kiderüljön, melyek a leginkább gyerek- és szülőbarát intézmények. A jogvédők mára elkészült, folyamatosan megújuló adatbázisa a tasz.hu/gyerekkelvagyok címen érhető el. Az oldal hiánypótló, hiszen az összes, gyermekeket ellátó magyarországi kórház saját adatlappal jelenik meg rajta, amelyen hasznos információk mellett (látogatási idő, útvonaltervezés, osztályok telefonszáma), a gyermekbarát szempontok alapján kialakított értékelés is szerepel. Valamint a szülőknek is lehetőségük van az általuk megismert kórházról értékelést adni, a jó és rossz tapasztalataikat megosztani.

„Azt tapasztaltuk, hogy a kórházak egyre inkább odafigyelnek arra, hogy gyerek- és szülőbarát ellátást nyújtsanak. Úgy látjuk, hogy a változtatás elsősorban nem pénz kérdése, hanem a tenni akaráson és a jószándékon múlik" – nyilatkozta Asbóth Márton.

A TASZ Magánszféra projektjének vezetője persze azt is hozzátette, a sok jó példa mellett azért persze még jócskán vannak olyan intézmények, amelyeknek van mit javítaniuk a jelenlegi ellátáson. A legtöbb esetben a megfelelő tájékoztatás hiányzik, illetve több kórházban különböző feltételekhez kötik a szülő benntartózkodását. Máshol csak költségtérítés ellenében maradhat a szülő a gyermeke mellett.

„Egy gyermek kórházba kerülése a körülményektől függetlenül is drámai esemény, különösen, ha az ünnepekre esik a kórházi tartózkodás. Ezért a TASZ idén decemberben ajándékcsomaggal könnyíti meg a kórházban tartózkodó gyerekek és szüleik éjszakáit” – tette hozzá Asbóth Márton. Idén decemberben ugyanis a TASZ Ünnepek a kórházban névvel indít akciót, amelynek során a kórházban tartózkodó gyermekek és szüleik ajándékcsomagot kapnak.