Több iskolában is svédasztalos lesz a menza
Az iskolai menza minden szempontból teljesen megújul az új tanévben.
Az iskolai menza hagyományosan sok gyerek és szülő rémálma évtizedek óta: a hosszú sorok, az előre kiporciózott, gyakran ízetlen ételek, és a kötelező alapanyagok sokakat elborzasztanak, és rengeteg étel a kukában végzi. Mostanra azonban egyre több intézmény változtat ezen, és a svédasztalos, szabadszedéses menzarendszert vezetik be, amely alapjaiban változtatja meg az étkezési kultúrát az iskolákban – mutatott rá az Eduline.
A tapasztalatok szerint nem is akárhogyan. Ahol bevezették a szabadszedéses menzát, ott drasztikusan csökkent az ételpazarlás: olyan iskola is akad, ahol a tizedére esett vissza a maradék mennyisége. Nem véletlen, hiszen ha a diák maga dönthet arról, mit és mennyit szed a tányérjára, sokkal inkább megbecsüli azt, amit megeszik. Egy II. kerületi középiskola pedagógusa szerint a gyerekek így sokkal bátrabban kóstolnak meg olyan fogásokat is, amelyektől korábban húzódoztak: így kerülhetett a resztelt máj vagy a spenót is a menüsor ételei közé.
A menza teljesen átalakul ebben az évben
Budapesten több kerület is előrelépést tett: a II. kerületben már tavaly óriási sikerrel indult a rendszer, Óbuda–Békásmegyer pedig idén ősszel kezdi el az átállást, míg Ferencvárosban kísérleti programot vezettek be, ahol a svédasztalos kínálat mellé salátabár és húsmentes napok is társulnak. A szolgáltatást üzemeltető HunGast cég közlése szerint a kezdeti szülői szkepticizmus teljesen megfordult, és a rendszer „elsöprő sikernek” bizonyult.
Egy év tapasztalatai után újabb fejlesztések is várhatók. A menzák kínálata bővül: eddig egyféle leves és kétféle főétel közül lehetett választani, de hamarosan három főétel kerül a pultokra, amelyek közül az egyik minden alkalommal húsmentes lesz. Emellett modern gyűjtőállomások is megjelennek az étkezőkben: ide nemcsak a használt tányérokat és evőeszközöket lehet leadni kényelmesen, hanem a szelektív hulladékgyűjtés is megoldott lesz, ami fenntarthatósági szempontból is nagy lépés.
A rendszernek ugyanakkor van egy egyszerű, de fontos üzenete: a gyerekek megtanulják, hogy az étel érték, nem hulladék. A dietetikusokkal közösen összeállított menük a kötelező jogszabályi előírások mellett igyekeznek szezonálisak, változatosak és minél izgalmasabbak lenni. Így azok a hozzávalók is előtérbe kerülnek, például a halak, a gombák és a zöldségek, amelyek korábban sokszor visszautasításra találtak.
Enyedi Csaba, a HunGast kommunikációs igazgatója szerint nem kell attól tartani, hogy valamelyik ételtípus elfogy, ugyanis a pultokat folyamatosan töltik, így bőven jut mindenkinek. A diákok pedig rövid idő után maguktól is megtanulják beosztani az adagokat. A kezdetben fenntartásokkal kezelt modell tehát működőképesnek bizonyult, olyannyira, hogy a cég szerint év végére már kétszáz svédasztalos menza üzemelhet országszerte.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)









