Használhatatlan a közzétett védettségi igazolványos mobilalkalmazás

Péntek reggel óta nem működik az előző este megjelent, a koronavírus elleni védettséget igazoló mobilos alkalmazás. Sokan regisztrálni sem tudnak. 

2021. május 14., 14:41

Szerző:

Az alkalmazás elvileg a jövőben alkalmas lesz arra, hogy kiváltsa a sokak számára már kiküldött plasztikkártyát. Bár az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerében elindítható a regisztráció, a kormány hivatalosan még nem jelentette be, hogy elérhető az alkalmazás, és nincs is olyan rendelet, ami részletezné a szerepét, a többi között azt, hogy az app kiváltaná a kártyás védettségi igazolványt – sorolja a 24.hu.

A korábban kiválasztott PIN-kódot megadva csak egy üzenet fogadja a felhasználókat, miszerint az EESZT portálja jelenleg korlátozottan érhető el – ami csak annyit tesz, hogy az app nem működik. Azon túl pedig, hogy egyelőre azt sem tudjuk, hogy mire használhatjuk majd. A 24.hu összegyűjtött több szépséghibát is az appal kapcsolatban. Íme néhány:

  • A regisztrációs folyamat kifejezetten körülményes
  • A telefonunk regisztrálásához és az app használatához nélkülözhetetlen, hogy legyen hozzáférésünk az EESZT rendszeréhez, ami jelenleg csak az ügyfélkapus felhasználónévvel és regisztrációval lehetséges. Hazánkban összesen 4 648 468 személy rendelkezik a belépéshez szükséges regisztrációval, tehát a lakosság kevesebb, mint fele tud élni az applikáció adta lehetőségekkel
  • Kell egy 6 számjegyű pinkód, a belépéshez szükséges hitelesítést az app az EESZT oldalát megnyitva végzi el, ami azt jelenti, hogyha épp nem működik a webfelület (amire már volt példa néhányszor), akkor az alkalmazás is használhatatlan.
    Mindenképpen szükséges a használatához internet, tehát kapcsolódnunk kell egy vezeték nélküli hálózathoz vagy mobilnethez.
  • A második oltás időpontja nincs feltüntetve, ahogy az sem, hogy az illetőt milyen vakcinával oltották be – ez probléma lehet, ha valaki külföldre utazáskor szeretné az alkalmazással bizonyítani a védettségét.
  • Már most rengeteg az olyan felhasználói visszajelzés, miszerint a sikeres regisztrációt követően nem működik az alkalmazás. A helyes PIN-kód megadását követően kifehéredik az app

(Kiemelt kép: 168.hu | Merész Márton)