Három hónap alatt több, mint 90 milliárdos profitja lett az OTP-nek és a Molnak is

Mindkét társaság a vártnál jobb eredménnyel zárt. 

2021. május 7., 06:56

Szerző:

Az OTP-csoport a vártnál jobb eredménnyel zárta az első negyedévet, 93,3 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredményt könyvelt el, szemben az előző negyedév 71,4 milliárd forintos eredményével, és az egy évvel korábbi 4 milliárd forintos negyedéves veszteségével. Az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken publikálta a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok szerinti jelentését, amelynek alapján a bankcsoport korrigált konszolidált adózott eredménye 117,2 milliárd forint volt, 49 százalékkal jobb az előző negyedévinél, és 268 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél.

Az adózott eredmény nagyságát a jelentés szerint mindenekelőtt a teljes kockázati költségek jelentős csökkenése alakította. Az elemzők a bank által készített konszenzus szerint 82,1 milliárd forintos konszolidált számviteli adózott eredményt, illetve 102,3 milliárd forintos konszolidált adózás utáni eredményt vártak korrekciós tételek nélkül. Eközben egy másik nagy magyarországi vállalat, a Mol is tekintélyes méretű profitot termelt három hónap alatt.

A Mol-csoport 664 millió dollár (199,8 milliárd forint) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei első negyedévben, 7 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában, még a koronavírus-járvány harmadik hulláma, az azt követő utazási korlátozások és a lezárások ellenére is – tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

A vállalat értékelése szerint az eredményekhez hozzájárultak az erős olaj- és gázárak, a rekordmagas petrolkémiai árrés és a fogyasztói szolgáltatások jó teljesítménye. Az elért EBITDA meghaladta a 184,5 milliárd forintos piaci konszenzust. A csoport nettó eredménye 92,2 milliárd forint volt az első három hónapban, a tavalyi első negyedévi 48,4 milliárd forint nettó veszteség után.

(Kiemelt kép: Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója (b) és Csányi Sándor, a Mol igazgatóságának alelnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Mol éves rendes közgyűlésén a Budapest Music Centerben 2018. április 12-én. MTI Fotó: Illyés Tibor)