Hamarosan indul Magyarország első alternatív oktatási népszavazása, íme a kérdések

Hét kérdésre lehet igennel vagy nemmel szavazni, a voksoláson online és személyesen is részt vehet minden 16 éven felüli.

2023. október 4., 10:27

Szerző:

Hamarosan kezdetét veszi Magyarország első, alternatív oktatási népszavazása, ahol hét kérdésben mondhatnak véleményt – már 16 éves kortól – az emberek a magyar oktatás helyzetéről és a legsúlyosabb problémákról. Az alternatív népszavazás hivatalos honlapján már elérhetők a végleges kérdések is – közölte a Szalóki Viktor az aHang szóvivője.

Az aHang és az Egységes Diákfront által szervezett alternatív oktatási népszavazás célja, hogy az emberek megmutassák, hiába lehetetlenítették el az összes oktatással kapcsolatos népszavazási kérdést, azonnali, átfogó oktatási reformra van szükség, ezzel kapcsolatban pedig igenis véleményt akarnak mondani – olvasható a közleményben. 

A referendum során hét kérdésben lehet majd igennel vagy nemmel szavazni, a kérdéseket az aHang és az Egységes Diákfront több szakértővel és szakmai szervezettel közösen véglegesítette.

Magyarország első, alternatív oktatási népszavazásán az alábbi 7 kérdésben lehet majd szavazni:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az oktatásnak legyen súlya a kormányzati politikában, a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os béremelést a pedagógusoknak a pedagógushiány növekedésének megfékezése érdekében?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor rendőrminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”

A szavazás október 23-án indul, az aHang és az Egységes Diákfront közlése szerint törekedni fognak arra, hogy a lehető legtöbb helyen lehessen majd személyesen is szavazni. Online is le lehet adni majd a szavazatokat. Ehhez pedig már elindult a népszavazási kampány hivatalos oldalán, a 7IGEN.hu-n az előregisztráció.

(Kiemelt kép: Facebook / aHang)