Már-már csak egy pocsolya a Halda-tó

A Bátonyterenyén levő tónak jelentős vízmennyisége eltűnt, és lassan már tónak sem lehetne nevezni.

2022. július 20., 15:18

Szerző:

Az MTI fotósa, Komka Péter drónfelvételeket is készített a súlyosan kiszáradóban levő Halda-tóról. A jelenlegi nyári meleg az állóvizek tekintetében kedvezőtlen változásokat eredményezhet, a vízhőmérséklet emelkedésével csökken a víz oldottoxigén-tartalma, illetve erősödhetnek az algásodási folyamatok.

Asz?ly - A Halda-t?

Nem a Halda-tó az egyetlen, amely csaknem teljesen kiszáradt. Mint ismert, kiszáradt a bicsérdi tó, a kevés csapadéknak és a felmelegedésnek köszönhetően.

Asz?ly - A Halda-t?

Baranya megyében például több mint tíz horgásztó tűnt el. A csökkenő csapadékmennyiség éves szinten problémát jelent, a téli hómennyiség hiánya szintén közre játszik a Mecsek lábánál lévő források, patakok és kisebb-nagyobb tavak eltűnésében. A helyi horgászegyesület jelenleg nem tud megoldást a problémára.

Asz?ly - A Halda-t?

(Fotók: A drónnal készített felvételen a kiszáradóban lévő Halda-tó Bátonyterenyén 2022. július 20-án.
MTI/Komka Péter)

 

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.