Hableány-tragédia: a kapitány egy másik balesetet is okozott

Dr. Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck képviselője szerint egyértelmű a helyzet, a Viking és a mögötte haladó hajó kapitánya másfél hónappal korábban Hollandiában is balesetet okozott.

2021. május 11., 12:41

Szerző:

2019 május 29-én történt a Hableány hajókatasztrófa, amelyben a 35 utas közül 28 ember vesztette életét. A 168.hu KeljfelJancsi című műsorában Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető céget, a Panoráma Decket képviselő ügyvéd elmondta, a magyar Oppenheim Ügyvédi Iroda indította a pert, a Viking és a Panoráma Deck ellen. A kártérítési perben összesen 78 darab felperes van, akik közül sokan hozzátartozók, de vannak olyanok is, akik túlélték a balesetet.

Sógor elmondta, a kártérítési igénnyel a polgári bíróság elé kell menni, ugyanis a büntetőper során - ami jelenleg is folyamatban van - a bíró elmondta, hogy nem kíván foglalkozni a kártérítési igényekkel. Kiemelte: a büntetőper már egy éve tart, a polgári bírósági per még kezdeti időszakban van. Itt a koreai utasok, és azok hozzátartozói indították ezt a pert, a Hableány személyzetének kártérítési perét Gulyás Krisztián kollégája indította Svájcban a Viking ellen, ugyanis ott van a cég központja. 

Az ügyvéd szerint ez egy egyszerű közlekedési baleset, a tragédia megkérdőjelezhetetlensége ellenére. - A Viking Sigyn kapitánya mindent figyelmen kívül hagyott, egyértelmű a baleset oka - mondta, majd hozzátette: a felvételekből látszik, hogy egy 50 tonnás hajónak ment neki egy 2600 tonnás hajó. Hallatszik, hogy a Viking fedélzetén semmit nem tettek az ütközés ellen, a kapitány láthatóan mással volt elfoglalva. A hajó 2019-es gyártású hajó, márciusban adták át és májusban történt a baleset. A világ legkorszerűbb berendezéseivel volt felszerelve, többek közt éjjel látó infrakamerával is. Sógor szerint még csak az extrém időjárásra sem lehet fogni a történteket, ugyanis egy kilométer volt a látótávolság. 

A Viking Sigyn mögött haladó másik hajó, az Idun kapitányának 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt kell felelnie, jelenleg Ukrajnában tartózkodik és így gyakorolják felette a bűnügyi felügyeletet. Sógor elmondta, a két kapitány a tragédiát megelőzően másfél hónappal Hollandiában nekiütközött egy tankerhajónak, így ott is büntetőeljárás folyik ellenük. Mindkét kapitány azt nyilatkozta, hogy nem ő vezette a hajót. Miután megtörtént a Hableány tragédiája, néhány perccel később beszéltek egymással oroszul, amelyben elhangzik, hogy látnak embereket a vízben, mégsem indítottak mentőhajót. Egyszerűen azzal védekeztek, hogy leblokkoltak. 

Sógor szerint legalább még 3-4 tárgyalási napra van szükség az ítélethozatalhoz. A következő május 27-én lesz, két nappal a tragédia évfordulója előtt. Decemberben várható majd ítélet az ügyben Sógor szerint, aki ismertette: a Viking Sigyn kapitányát halálos tömegszerencsétlenség okozása miatt ítélhetik el, a másik kapitányt viszont segítségnyújtás elmulasztásával vádolják. Az ügyészség előbbire kilenc évet kér. Hangsúlyozta: a Hableány kapitányának és magának a hajó műszaki felelőssége teljesen kizárt. Minden szabályos volt a Hableányon - ezt független vizsgálatok is megállapították.

Mindemellett ismertette az ügy pénzügyi hátterét is: a 4 milliárdot meghaladó kártérítési összeg úgy jön össze, hogy 78 felperes van, különböző kárigényekkel. Átlagosan 30-40 millió forint sérelemdíjat kérnek a családtagok és a túlélők. Ezt az összeget a Panoráma Deck át fogja hárítani a Vikingre, ugyanis minden bizonnyal ők okozták a balesetet - mondta dr. Sógor Zsolt, majd hozzátette: a polgári perben a Panoráma Deck felelőssége kizárt.

 

(Kiemelt kép: 168 Óra archív)

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.