Közadakozás indul, hogy mindenki szavazhasson

Ugyanis a külföldön dolgozó, de a magyarországi lakcímmel rendelkező magyarok nem szavazhatnak levélben.

2022. február 7., 15:06

Szerző:

Gyűjtésbe kezdett egy angliai magyarok által alapított szervezet azért, hogy a kint élők is eljussanak szavazni az áprilisi magyarországi választáson.

Az Index hétfőn írta meg, hogy egy angliai magyarok által alapított civil szervezet, a Diaspora Aid vasárnap este gyűjtésbe kezdett. Cél, hogy az angliai nagyvárosokból eljuttassák a kinti magyarokat azokra a helyekre, ahol szavazni lehet. A Diaspora Aid szerint a Nemzeti Választási Iroda „az angliai civilek határozott kérése ellenére sem biztosította az akadálytalan és gördülékeny szavazást” azokban a régiókban sem, ahol mérhető számban élnek magyarok is. Ha elég pénzt gyűjtenek, akkor a magyarok által lakott nagyvárosokból busszal, vagy „más, alternatív közlekedési módon” szállítják a szavazni vágyókat a külképviseletekre.

Az Egyesült Királyságban kizárólag Londonban, Manchesterben és Edinbourgh-ban adhatják le a magyarok a voksukat. A külföldön dolgozó, de magyarországi lakcímmel rendelkező magyarok ugyanis nem szavazhatnak levélben, hanem kizárólag a külképviseleteken voksolhatnak. Ezzel szemben a határon túli magyarok szavazhatnak levélben, (bár csak listára adhatják le szavazatukat).

A Crowdfunder adatai szerint hétfő délelőttig már 1201 fontot sikerült összeszedniük. A szervezők összesen 30 ezer fontot szeretnének összegyűjteni március 6-ig.

(Kiemelt képünk illusztráció. London, 2019. Fotó: Isabel Infantes / AFP)