Hajlítanak megint egyet a jogállamon: jön a Lex Dézsi, hogy Győr új fideszes polgármestere kardiológus maradhasson

2020. január 27., 13:05

Szerző:

Dézsi Csaba András ígéretet kapott arra a Fidesztől, hogy Győr polgármestereként is lehetővé teszik a számára, hogy folytathassa a munkáját mint kardiológus orvos – erősítette meg a frissen megválasztott polgármester az atv.hu-nak.

Kövér László a közös kampányvideójukban jelentette ki, hogy Dézsi András a betegeit nem fogja cserben hagyni. Ehhez azonban törvénymódosítás kell.

Dézsi Csaba András, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa az atv.hu kérdésére megerősítette, hogy a jövőben is folytatni fogja orvosi munkáját mint kardiológus. Ez azonban a hatályos jogszabályok szerint összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel, a törvény tiltó listán nevesíti az orvosokat, egészségügyi dolgozókat is.

A Fidesz-KDNP győri polgármesterjelöltjének sajtótájékozt
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Fidesz-KDNP jelöltjeként vasárnap 56 százalékos eredménnyel nyerte meg az időközi választást. Így akkor dolgozhat kardiológusként is tovább, ha módosítják a polgármesterek jogállásáról szóló rendelkezéseket.

Az atv.hu emlékeztetett arra, hogy 2010-ben – szintén Győr kapcsán – szalagcímekben emlegették a Lex Borkai-t. Az akkori fideszes választási győzelem után az Országgyűlés módosította az alkotmányt, és megtiltotta a fegyveres testületek tagjainak, hogy leszerelésük után 3 évig választáson induljanak. Az eredeti 5 éves korlátozást így 3 évre mérsékelték. Ez pozitívan érintette a város előző polgármesterét, Borkai Zsoltot, aki 2006-ig honvéd alezredes volt, és az eredeti javaslat értelmében nem indulhatott volna a 2010-es önkormányzati választáson.

Az Országgyűlés tavaly decemberben 134 igen szavazattal – a kormánypárti többség voksaival – a kormányzati igazgatásról szóló törvény módosítását is megszavazta. Ez tette lehetővé, hogy a 22 éves egyetemista joghallgató, Rácz Zsófia az EMMI ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkára legyen. A törvény előtte legalább egy alapfokú diplomát és szakirányú tapasztalatot írt elő.