A szabad oktatásért tüntettek a tanév első napján

Az új tanév első perceiben is tüntettek három évvel azután, hogy a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói elfoglalták az intézmény Vas utcai kampuszát.

2023. szeptember 1., 10:46

Szerző:

Közös énekléssel álltak ki éjjel a szabad oktatásért a Freeszfe, a CEU, az Egységes Diákfront, a Pedagógus Egység, az Akadémiai Dolgozók fóruma és a Független Zeneakadémisták csoportjai a 2023-2024-es tanév első perceiben.

Az eseményt a Freeszfe szervezte, céljuk, hogy jelezzék, nincsenek egyedül, nem csak ők küzdenek az oktatás szabadságáért.

Valóban nem csak ők, Weöres Sándor A célról című verséből készült, Selmeczi György által megzenésített kórusművet egyszerre énekelte a CEU, az Oltalom Karitatív Egyesület, az Egységes Diákfront, a Pedagógus Egység, az Akadémiai Dolgozók Fóruma, a Független Zeneakadémisták és a Freeszfe szervezetének több tagja és meghatározó alakja, köztük Ascher Tamás, Németh Gábor, Földényi F. László és Törley Katalin. Az éneket pontban augusztus 31-én éjfélkor kezdték, ekként léptek be a tanévbe – írja a nepszava.hu.

A Freeszfe Facebook oldalán azt írta, ezzel részben az egyetemfoglalásra is emlékeztek, hiszen három évvel ezelőtt, 2020. szeptember elsején a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói elfoglalták az intézmény Vas utcai kampuszát, hogy így tiltakozzanak az egyetemre erőltetett modellváltás ellen. Az épület blokádja két hónapnál is tovább tartott. Az egyetem nem szervezője, de támogatója az eseménynek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Freeszfe Facebook-oldal)

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.