Freedom House: „A sajtó kiüresítése a magyar demokrácia Fidesz általi lerombolásának kulcsfontosságú eleme”

2018. április 25., 12:30

Szerző:

Ma már demokráciákban, köztük az Egyesült Államokban és európai országokban is veszélyben van a sajtószabadság, miközben ez még öt évvel ezelőtt is teljesen elképzelhetetlen lett volna – írja a Freedom House (FH) nevű jogvédő szervezet legfrissebbb jelentése. Ez nem a nagy éves jelentése a szervezetnek a szabadságjogok, a fiatal demokráciák és az internet szabadságának helyzetéről, hanem egy rövid részjelentés, amelyet az Átlátszó szúrt ki.

Az angol nyelvű dokumentumban a többi között az áll, hogy a populista vezetők jelentős veszélyt jelentenek a szólásszabadságra ezekben a nyílt társadalmakban. „Ambiciózus politikusok világszerte egyre inkább hajlamosak arra, hogy sutba dobják azokat a viselkedési normákat, amelyek elődeik ellenőrzésére szolgáltak, és eközben gyakran otromba módon aláássák a sajtószabadságot” – írja az amerikai civil szervezet szerdán kiadott rövid jelentése.

A Freedom House szerint a populista kormányok a független sajtó munkáját „álhírnek” bélyegzik, ami elbizonytalanítja a közönséget abban, hogy egyáltalán kinek higgyen. Ebben a közegben pedig már könnyű egy kormányzatnak saját üzeneteit eljuttatni a közönséghez és elterelni a figyelmet a korrupciós ügyeiről.

A sajtó elleni támadások ráadásul a demokrácia többi alapja, például az igazságszolgáltatás elleni támadást készítik elő. A nemzetközi jogvédő szervezet úgy látja: az alapvető cél az, hogy a sajtó ne végezhesse a munkáját, azaz ne tudja ellenőrizni a kormányt, amely így szabad kezet kap.

„Magyarországon a Fidesz ennél egy lépéssel tovább ment, megszilárdította a magánkézben lévő média felett gyakorolt hatalmát, aminek módja az, hogy ezek a kormány szövetségeseinek tulajdonában vannak. A médiatermékek továbbra is megmaradnak, de az új tulajdonosok kezében függetlenségüket és kritikus hangvételüket is megsemmisítik. „A sajtó kiüresítése a magyar demokrácia Fidesz általi lerombolásának kulcsfontosságú eleme” – áll a jelentésben.

A Freedom House az Egyesült Államokat, Lengyelországot és Oroszországot hozza fel további példaként a fentiekre, de súlyos támadások érték a jelentés szerint a sajtószabadságot Venezuelában, Ecuadorban, Kínában, Kambodzsában, a Fülöp-szigeteken, Grúzia, Kirgizisztán, Szerbiában, Törökországban és számos más országban is.

A magyarországi fejleményekről a szervezet azt írja:

Magyarországon a Fideszhez köthető vagyonos üzletemberek szerezték meg a független média utolsó bástyáinak jelentős részét, köztük egy vezető online kiadványt és minden vidéki napilapot.

A vásárlások elé semmiféle akadályt nem gördített sem a Médiatanács, sem a Gazdasági Versenyhivatal.”

07:13

Kiöntött egy patak kedden éjjel Gyöngyöspatán, elárasztotta az utcát és körbevett tizenöt házat a Hegyalja úton.

Tegnap 20:21

Corvin Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló kedden ünnepélyes keretek között került le az épületről.