Fekete-Győr: Orbán az utolsó október 23-ai beszédét mondta el most

Szerinte soha nem volt ekkora esély a rendszerváltás befejezésére.

2021. október 23., 20:13

Szerző:

A momentumos Fekete-Győr András is felszólalt az ellenzék „Egységben a szabad Magyarországért!” elnevezésű ‘56-os megemlékezésen. „2020 őszén azt az ígéretet tettük, hogy a mai napon a közös miniszterelnök-jelöltünkkel és a 106 képviselő-jelöltünkkel közösen állunk ki az összefogás jegyében. Hát itt vagyunk” – kezdte. Szerinte a mostani egy történelmi pillanat.

Mint Fekete-Győr András kijelentette, nem tud annál nagyobb tiszteletadást elképzelni, mint a városiak, falusiak, progresszívek, konzervatívok, liberálisok, és zöldek összefogása. „Az összefogással tisztelgünk 1956 öröksége előtt” – mondta, és úgy véli, ezt az örökséget kötelesség továbbvinni. „Balosok és jobbosok együtt küzdöttek a rendszer ellen 1956-ban. A fiatalok pedig az élen meneteltek. Mit ad Isten, a mostani előválasztás élén is a fiatalok meneteltek” – mondta.

A politikus szerint az előválasztás egyik tétje az volt, meg tud-e újulni a magyar ellenzék. „Tudtuk, csak akkor van valódi esélyünk a győzelemre 2022-ben, ha új emberekkel indulunk harcba” – mondta. Úgy látja, a fiatalok kezükbe vették a sorsukat. Mint fogalmazott, a magyar ellenzék gyökeresen megújult, és szerinte az elmúlt években soha nem volt ennyire közel a változás.

 fotó: Karancsi Rudolf/168.hu

„Márki-Zay Pétertől azért retteg a Fidesz, mert felborítja a status quo-t, és bizonytalan honfitáraink százezreit képes az összefogás ernyője alá hozni” – jelentette ki a politikus, majd hozzátette: „Orbán Viktor az Andrássy út másik végén az utolsó október 23-ai beszédét mondta el”. Fekete-Győr András szerint a fideszes szavazók rá fognak döbbenni, életükben először szavazhatnak egy „valóban keresztény konzervatív, a haza sorsát minden más elé helyező miniszterelnök-jelöltre, Márki-Zay Péterre” – fogalmazott.

A politikus úgy látja a következménynélküliség határozta meg az elmúlt 30 év politikáját. „Ebből elegünk van. Abban bízom, hogy az Orbán ellen harcba induló, új politikai generáció, akár az én példámból kiindulva, mindig vállalni fogja a döntésinek következményét és a politikai felelősséget” – mondta. Mint hozzátette, az előválasztás egyik meghatározó vitája az volt, lehet-e egyszerű többséggel változást hozni Magyarországon. Ezzel kapcsolatban azt mondta: „Lehet. De ennél többért is lehet és kell is küzdeni.”

„Új célt tűzhetünk ki magunknak. Hozzuk be a bizonytalanok, a kiábrándult fideszesek százezreit. Borítsuk fel a status quo-t, billentsük felénk a 106 választókerület legjavát, és nyerjük el a kétharmados felhatalmazást Magyarországon” – mondta. Szerinte soha nem volt akkora esély a rendszerváltás befejezésére és egy új korszakra, mint most.

(Kiemelt kép: beszédet mond Fekete-Győr András az ellenzék „Egységben a szabad Magyarországért!” elnevezésű ‘56-os megemlékezésén. fotó: Karancsi Rudolf/168.hu)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.