Egy darabig nem lesz turistabusz-parkoló a Várnál

A Budavári Önkormányzat felfüggeszti a Mészáros utcai buszparkolóval kapcsolatos előkészítési munkákat – jelentette be V. Naszályi Márta polgármester. 

2021. május 12., 18:42

Szerző:

A MÁV miatt csúszó szerződés és a politikai támadások miatt leállítja az önkrományzat a Mészáros utcai buszparkoló előkészítését – közölte az I. kerület. 

A közlemény szerint a parkoló célja az lett volna, hogy „mentesítse a Várat, a Gellérthegyet és a kerület egészét a pandémiát megelőző turistabusz-káosz alól, amikor naponta több száz busz hajtott be és keringett a kerületben – szabályozatlanul, füstöt pöfékelve, közlekedési káoszt előidézve" – írta az önkormányzat, amely az elmúlt hónap során számos lakossági és szakmai egyeztetést folytatott a projekttel kapcsolatban. „Ezek során számos valós aggodalmat és felvetést hallgattunk meg, és építettünk be a tervezési folyamatba. Ugyanakkor több olyan támadással is szembesültünk, amelyek ezeket az aggályokat politikai célokra és félelemkeltésre használták fel" – írták.

A polgármester azt is közölte, hogy az általa aláírt szerződést a MÁV, ígéretei ellenére – nem ismert okokból – a mai napig nem írta alá. „Mivel ekkora jelentőségű beruházást ilyen fokú bizonytalanságban nem lehet előkészíteni, a mai napon visszakértem a tervezett buszparkoló területére vonatkozó bérleti szerződést a MÁV-tól. Egyúttal pedig a buszparkoló előkészítési munkáit határozatlan időre felfüggesztettük" – írta V. Naszályi Márta.

A polgármester szerint a buszparkolóval az egész kerület nyerne, és nem csak az évi több száz milliós nagyságrendű – a kerületre fordítható – bevételt, amit a parkoló előzetes számításaik alapján termelne. Évtizedek óta súlyos gondokat okoz a turistabuszok parkoltatásának problémája, és erre a szakértői elemzések szerint is az önkormányzat által támogatott elképzelés a jó megoldás.

A közlemény szerint az önkormányzat elkötelezett abban, hogy olyan megoldás szülessen, ami nem növeli a környék zaj és légszennyezését, és bírja a kerület lakóinak támogatását. Ezért a hatásvizsgálatok elkészülése előtt a területet nem veszik bérbe. „A következő időszakban méréseket és vizsgálatokat végzünk, valamint folytatjuk az egyeztetéseket – fővárosi szinten is – a turistabusz-helyzet javítása érdekében" – írta a polgármester. 

 

(Kiemelt fotó: Hadik András lovasszobra a budai Várban. Fotó: Shutterstock)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.